Domino küpsised
Või Oreo küpsis. Kuidas säärased rumalad mõtted tulevad? Eelmisel aastal ostsin Tallinnast sellise asja:
Ega mul mingit erilist ettekujutust ei olnud, mis sellega teha. Ja on geniaalseid asju mis ootavad õiget aega juba väga pikalt (2010 Brüsselist toodud canelé vorm näiteks). Aga see idee tabas suhteliselt kiiresti, istusin ühel igakuisel koosolekul kus peaaegu alati serveeritakse Domino küpsiseid. Märtsi alguses toimub koosolek nö minu juures. Oleks ju tore ka inimestele küpsiseid anda.
Oreo/Domino küpsised on päritolult hiigla vanad (mulle tuli üllatusena) ja ei saa kahjuks väita, et ma neist üleliia vaimustuses oleks, nagu brikett (eriti võib viimast väita Mesikäpp dopsi kohta). Tõsiasi, et ma ise valmistatud magusates produktidest eriti ei hooli, pole aga kunagi takistuseks saanud.
Algne retsept on blogist mykitchenaddiction.com. Muideks, kõrvalepõige – kas keegi tahaks soovitada mingeid vanamaailma toidublogisid? Mul vaikselt viskab üle see cup, cup, cup… Tahaks inimesemoodi mõõtühikuid.
Küpsised
- 230 g toasooja võid
- 200 g suhkrut
- 1 muna
- 1 tl vaniljeekstrakti
- 250 g jahu
- 65 g kakaod
- 1 1/2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola (selle viimasega ole ettevaatlik, minu meelest peaks pigem vähem panema)
- Klopi või ja suhkur vahule
- Lisa muna ja vaniljeekstrakt
- Sõelu teise kaussi jahu, kakao, küpsetuspulber ja sool
- Lisa jahusegu osade kaupa võisegule, iga lisamise vahel sega (või mikserda madalal kiirusel) ühtlaseks. Katsu vältida üle segamist.
- Vajuta tainas üheks või mitmeks kettaks ja pane tunniks ajaks külmkappi. Võimalik on ka vorstike rullida ja pärast sellest viile lõigata. Või tükke ja siis need pallideks veeretada, oleneb paljuski mis eesmärk on.
- Kui taigen on külmkapis tahenenud tuleks vormida küpsised. Eeldusel, et sa ei plaani teha midagi nii rumalat nagu mina, peaks piisama taignarullist ja küpsisevormist. Või kahest käest ja lasteaias omandatud võimest pallikesi veeretada. Pallikesi võib aga ei pea ahjuplaadile pannes veidi lapikuks vajutada. Võib ka kahvliga mustri peale vajutada.
- Kui aga on plaan tainast tembeldada siis lihtsaim viis mida ma leidsin on võtta tükk tainast, vajutada see u templisuuruseks 0,5-0,8 cm pakususeks latakaks ja siis jahuse templiga lajatada. Koledad servad saab eemaldada väikse noaga. Siis tõsta hellalt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning panna veel mõneks ajaks külmkappi. Viimast võib aga ei pea tegema teistegi küpsisekujude puhul, mulle tundus, et kujutis jäi nõnna küpsedes paremini nähtav. Tembeldamise meetodil küpsiste vormimiseks võiksid arvestada umbkaudu ühe Halloo, Kosmos! saate jagu aega.
- Kui küpsised on vormitud, kuumuta ahi 175°C
- Olenevalt sellest kui suured ja paksud küpsised tegid võib küpsetamise aeg varieeruda 10-15 minutini kindlasti. Pea silma peal.
- Lase küpsistel plaadil jahtuda, või libista küpsetuspaber plaadilt ja lase siis laual jahtuda. Kindel on, et mingi spaatliga ma ei soovitaks neid kohe tõstma asuda, üsna hellad.
Täidis
Täidis, kullakesed, on võikreem.
- 115 g toasooja võid
- 2 spl koort või piima
- 1 tl vaniljeekstrakti
- näpuotsaga soola
- 300 – 350 g tuhksuhkrut
Sega omavahel või, koor, vaniljeekstrakt ja sool. Hakka osade kaupa lisama tuhksuhkrut, vahepeal ühtlaseks mikserdades. Pane tuhksuhkrut nii palju, et oleks selline hea pritskoti paksus. Ja seda võib siis kas pritsida või nii sama määrida ühele küpsise poolele ja teise sinna pääle suruda.