Džinnimekine jõulukeeks
http://davahtaresidence.blogspot.com/2013/12/joulukeeks-2013.html
alati on üks igavene häda nende jõulukärakast ülejäänud puuviljadega. No kuidas sa viskad hea kraami ära?!? ja korraga kõike niisama nahka panna pole ka tervislik. Ma olen neist (peaaegu) kõike teinud, (näiteks tšatnit), aga eriti hästi mekivad nad ikkagi keeksi sees. Sel aastal sai siis selline. Ma vältisin sihiliselt kahte asja: a – piparkoogimaitseainet, b – pruuni suhkrut. Lisaks panin traditsioonivastaselt sisse natuke küpsetuspulbrit. Tulemus mulle meeldis. Osa piltidest tegi seekord Pille (tundub, et ka käemodellile kook meeldis;). Vastupidiselt tavapärasele panin ma ka tiba küpsetuspulbrit. Seisis enne tarbimist paar päeva.
- 700 – 800 gr tummisemaid jõulukäraka marju (mul olid alõtšad)
- 200 gr toasooja võid
- 200 gr (valget) suhkrut
- 300 gr jahu
- 4 muna
- 3 tl küpsetuspulbrit
- 3 tl jahvatet kardemoni
- u 100 gr peenestet mandlilaaste
vahusta toasoe või suhkruga, lisa munad. Sega maitseained, purustet mandlid ja küpsetuspulber jahuga. Sega jahu osade kaupa vedelikku/taignasse, vaheldumisi džinnist nõrutet ja kondistet alõtšadega. Küpseta 20 cm läbimõõduga vormis u 180 kraadil või madalamal tunnikene-poolteist (või natuke peale), kuniks tikk puhtana välja tuleb. Lase natuke jahtuda, tarvitamispäevani oleks mõistlik kook fooliumisse mässida.