Ema õunakook

niikaua kui ma mäletan, on õuntega alati häda. neid kas on liiga palju, või ei ole üldse. tundub, et minu ema ja ämma aiad ei ole ka graafikus, mistõttu on siis tänavu neid jälle palju. ja kujutage nüüd ise ette, kohtumist õunakoogiga, kuhu juba eos lubatakse sisse panna 6 (loe: kuus) õuna (mina panen alati nii palju kui vaja, ehk et kui palju hakkab nö “ära” minema). Smittenkitchen rocks! natuke sai retsepti tuunitud ka.

Ema õunakook (mitte minu ema, seekord)

  • 6 õuna (mina panin 8, aga elu näitas, et 10 oleks  võinud vabalt panna. uskuge mind!)
  • 1 spl kaneeli (2 ei ole ka halb, eriti kui õunu kordistada)
  • 5 spl suhkrut
  • 1 sidruni mahl

taigen:

  • 4 muna
  • 2.5 dl suhkrut (originaalis oli 5. 2.5 oli ka üsna magus, ilmselt võiks panna ka 2)
  • 1 tl soola
  • 2,5 dl õli (mina asendasin selle u 150 gr toasooja võiga)
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • pisut apelsiniõie ekstrakti, aga saab ka ilma

 

  • 6 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit

koori ja tükelda õunad, sega kaneeli, suhkru ja sidrunimahlaga. teises kausis sega õli/vahusta toasoe või suhkruga, lisa sinna maitseained. kolmandas kausis (kui ikka on veel mõni võtta;) sega jahu küpsetuspulbriga. vala sinna sekka aegamööda õli/võisegu, pärast sega ükshaaval sisse munad. vala osa taignast lahtikäiva vormi põhja – mul oli 28 cm läbimõõduga, kus see toru keskel, ilmselt on toru oluline, ma soovitaks ka sellest torunõudest kinni pidada – esialgu tundus, et tainast kole vähe ja domineerivad õunad, ma juba jõudsin kergelt heituda (mis sest, et ma tean, et tööl kõik ära süüakse), aga küpsemisel tasakaalustus see ilusti – pane sinna peale pool õuntest, siis teine osa taignast, kõige peale ülejäänud õunad. küpseta 180 kraadil u tunnike või kuniks tikk puhas.

sai väga hea, kollektiiv kiitis. ilmselt saab see järgmisele õunalaadale ka, kui kutsutakse;)
pilt on tehtud kargel talvehommikul, sest mu süda ütles täiesti õigesti, et päevavalgeks polnud sellest halligi alles.