Eriti hea küülikupada

Oligi kõik liiga ilus. Need (sh mina), kes arvasid, et suvi on käes, said täna hommikul korraliku ninanipsu. Muidugi olin ma kursis ilmateatega, aga millal see varem täppi on läinud? Seega planeerisin tänaseks ühe suve algul ilmavalgust nägeva vahva projekti raames pildistamise, mis peaks kujutama mõnusat lõunat rannaliival päikesepaistelisel suvepäeval. Seni kuni puid kaadrisse ei jää, oleks see olnud täiesti teostatav. Ja nüüd? Lörts, hallus, kole-kole ilm. Plaan B puudus, seega peale varahommikust tõtt vaatamist vaheldumisi kõige selle suvise toredusega, mis ma eile õhtul valmistasin ja aknataguse õudusega, olin kohe täitsa kurb. Aga noh, mis seal ikka. Küll need päikeselised päevad ka taas tulevad ja siis uuele katsele.
Tänaseks sobibki palju paremini üks korralik toekas hautis. Hautasime sedamoodi küülikut naistepäevaks ja kindlasti teeme veelgi, sest no ikka eriti hea oli. Siit ka pealkiri.
Tegelikult andis ikka mõelda, mida postitusele pealkirjaks panna. Hautatud küülik seente, porgandi, sibula, küüslaugu, kadakamarjade ja salveiga šerri-koorekastmes? Täitsa tobedalt kõlab ju. Aga kui juba koostisosasid oleks üles lugema hakanud, poleks ühtegi neist raatsinud nimetamata ka jätta, sest igaühel neist on lõplikus maitses oluline roll mängida. Nii et olgu paja nimi siis lihtsalt eriti hea, seda ta tõepoolest ka on. Soovitan väga!
Ja alternatiiviks kõiksugu moodsatele toitumissuundadele on vabastav teha asju, mis ei ole paleo-, vegan-, toor- ega mingi muu kõikvõimaliku mõistliku ega vähemmmõistliku toitumisspetsiifikaga piiratud. Samuti pole see roog laktoosi- ega gluteenivaba. Ühtlasi puudub igasugune seos käimasoleva paastuajaga. Puhas mässupada:)
Ilmselt õnnestub sama retsepti järgi maitsev roog ka kanaga. Aga kui vähegi võimalus küülik hankida, tasub seda eelistada.
Eriti hea küülikupada
- 1 küülik
- 15 g (väike peotäis) kuivatatud puravikke
- 4 väikest sibulat
- 4-5 küüslauguküünt
- 3 sl nisujahu
- 200 ml šerrit (ikka seda õiget Hispaaniast pärit kangestatud veini, millel kirsilikööri cherry’ga ga puudub igasugune seos)
- 500 ml kanapuljongit
- 10 pipratera
- 15 kadakamarja
- paar tüümianioksa või 2 tl kuivatatud tüümiani
- 2 loorberilehte
- 2 porgandit
- karp šampinjone
- 100 ml 35 % koort
- u 20 värsket või külmutatud salveilehte
- 2 sl astelpajumarju
- soola ja musta pipart
- praadimiseks võid ja õli
Alustuseks pane puravikud likku. Vala neile 200 ml tulikuuma vett, kata kauss kaane või taldrikuga ja lase pool tundi seista. Kui seened on pehmeks leotatud, nõruta nad. Tükelda väiksemaks. Leotusvesi jäta alles. Kui leotusvesi tundub liivane või prahine, kurna läbi kahekordse marli või tiheda puuvillase riide.
Tükelda küülik. Kõigepealt tagakoivad, siis esikoivad ja kere kolmeks. Praktiline õpetus selle tegemiseks asub siin.
Puista küülikutükkidele soola ja musta pipart. Veereta tükke nisujahus.
Kuumuta pannil võrdses koguses võid ja õli, nii supilusikatäis kumbagi. Prae lihatükid kuldseks ja jäta ootele.
Tükelda sibul. Vajuta küüslauguküüned noaga lamedaks.
Kuumuta haudepoti põhjas taas võrdses koguses võid ja õli. Prae madalal kuumusel sibul ja küüslauk läbipaistvaks.
Vahepeal prae tükeldatud šampinjonid ja porgandid pannil võis läbi. Lisa need hautisele 45 minutit enne hautamise lõppu, st poole pealt.
Kui poolteist tundi täis, võta potilt kaas, tõsta kuumus maksimumi ja keeda vedelikku umbes poole peale kokku, st redutseeri.
See tehtud, maitse hautist, kas soola on parasjagu. Vala potti koor, lisa salveilehed ja astelpajumarjad (kui on külmunud, pole vaja eelnevalt sulatada). Lase korraks keema. Ja ongi valmis!