Fritüüritud ja värsked kevadrullid kastmega

Polegi ammu ühtegi retsepti blogisse pannud, aga käisin kahel päeval järjest Hoi An’i kahes enim soovitatud kokakoolis (nendest lähemalt kirjutan hiljem) ja õppisin lisaks muudele Vietnami toitudele tegema nii värskeid kui ka frititud kevadrulle. Ja siin siis juhised, kuidas neid teha, ja pildid valmistuskäigust, kuigi lõplikest variantidest ehk korralikult serveeritud rullidest pilte ei olegi (lihtsalt läks kuidagi nii) :)
Kevadrulle tehakse riisipaberist ja värskete jaoks kasutatakse sellist läbipaistvat vakstulaadset varianti, mida tuleb mõlemalt poolt enne täidise peale panemist niiske paberi v rätiga hõõrudes niisutada, et see ei mureneks kokku rullides. Chef ütles, et vahel nad määrivad riisipaberit pealt munavalgega, sest see teeb riisipaberit elastsemaks ja aitab samas täidisel paremini kinnituda.
Sealiha ja krevettide kombinatsioon on Vietnamis üks lemmikuid. Neid pannakse kokku nii riisi- kui ka nuudliroogades, salatites, stir fry‘des ja loomulikult ka kevadrullides. Vietnamlastele meeldib, kui sealiha, mida kevadrullis kasutatakse, on pekiga. Chef ütles, et restos saadab üks korralik vietnamlane rullid tagasi, kui need on tailihaga. Samas aga turistidele pakutakse taise sealihaga rulle, sest muidu hakkavad nemad pirtsutama (teadagi miks) :) Vietnamlased, kelle seas ülekaalulisi inimesi (isegi neid, kes ülekaalulisusele võiksid kalduda) näeb ikka üliharva, saavad väga hästi aru, et mitte kübeke seapekki ei ole see, mis inimesi paksuks teeb, ja ise searasva ei pelga:)
Aga kõigepealt värskete kevadrullide täpne retsept:
8 lehte riisipaberit
3 tassitäit erinevaid ürte jm rohelist kraami (münti, Vietnami münti, hakitud vesispinatit, koriandrit, idusid, basiilikut jm)
200 g keedetud riisinuudleid
8 viilu küpsetatud sealiha
12 keedetud, puhastatud ja pikuti pooleks lõigatud krevetti
12 lamedat küüslauguvart, 6cm pikkused
soovi korral 8 frititud kevadrulli
Meie kasutasime täidises ka frititud kevadrulli värske kevadrulli sees, et saada juurde mõnus krõmps nüanss. Lisaks olid meil küpsetatud taro viilud.
Alusta peotäiest rohelisest kraamist, selle peale pane nuudlid, edasi sealiha (pildil on pekiga variant, sest seda sai soovi korral köögist tellida ehk siis taise turistika sealiha välja vahetada), soovi korral kevadrull ja siis krevetid ning rulli kokku (rullimise üks oluline nüanss on näha allpool frititud rullide juures).

Kuna lõplikust variandist korralikku pilti ei saanud, siis siia üks pilt ühes Saigoni söögikohas tehtud rullidest:)

Kaste on tüüpiline Vietnamis pakutav kaste nii kevadrullide, white rose‘i, wonton‘ite jt suupistete kui ka salatite, kalade jm toitude juurde. Kusjuures mõlemal kokakursusel oli pmst sama retsept ja seda kastet olen Vietnamis oldud aja jooksul (varsti vist juba kolm nädalat) iga päev ilmselt rohkem kui korra söönud, sest see on siin tõesti peaaegu igaks elujuhtumiks ja peaaegu iga söögi juurde:)
Magus-hapu kaste 
1 sidruni v laimi mahl
1 tl (rafineerimata roo)suhkrut
1 spl kalakastet
paar küüslauguküünt
tšillikaun
Kõigepealt sega sidrunimahl ja suhkur (suhkur peab lahustuma), seejärel lisa ülejäänud koostisosad. Vietnamlased ise ei haki küüslauku ega tšillit, vaid purustavad neid uhmris, et rohkem maitset välja tuleks. Alumine variant on aga turistikas ehk peenelt hakitud küüslaugu ja tšilliga:)
Frititud kevadrullide tegemiseks ostsime turult värsked siit samast jõest varahommikul püütud krevetid (need on sellised pisikesed ja hallid) ning puhastasime ära.

Üks tädi müüs krevette, mida ta ise puhastas

Kuigi selle tädi krevetid olid juba ilma peata, siis need ikka liigutasid hoogsalt jalgu ja hüplesid

Frititud kevadrullide jaoks kasutasime riisipaberit, toorest sealiha (ribadeks lõigatud), väikest jõekrevetti ja rohelise sibula alumist osa, millelt enne kile eemaldasime

kui oled ühe keeru ära teinud, siis tuleb riisipaberi ääred külgedelt peale murda ja edasi keerata

Kahjuks ei ole meie tehtud rullidest lõplikku pilti, sest need rullid sõimegi ülejäänud toitude tegemise ajal koos kastmega köögis niisama ära. Ja paraku on need tõeliselt sõltuvust tekitavad – ühe võtad ja jäädki sööma …:)

PS: Täiendasin eelmist postitust natukene, kuna käisime ära white rose‘i “kodus” ehk selle perekonna söögikohas, kes ainsana nende retsepti teab ja tervet linna kreveti-riisipaberi klimpidega varustab:)