Gluteenivaba jõulukeeks

Olen sel sügisel ja jõuluajal blogisse kahjuks vähe retsepte lisanud, kuid loodan, et järgmine sügis on rahulikum ja ehk õnnestub siis ka jõulutunne kuidagi saavutada – varasematel aastatel pole sellega kunagi probleeme olnud … Naljakas, et isegi imeilus talveilm ja hästi toredad jõulupeod ei suuda mind kuidagi õigesse meeleollu viia, niiet ilmselgelt on aeg väikeseks puhkuseks:) Seekord on muidki asju teisiti, nt on detsember teistmoodi, millest olete kõik oodatud homme kell 12 Veinisõbras osa saama!

Küll aga olen eelmisel (ja natukene ka üle-eelmisel aastal) lisanud mitmeid maitsvate küpsiste, suussulavate trühvlite ja krõmpsuvate magusate/vürtsiste pähklite retsepte, mida näeb kõrval oleval (paremal pool) pildil klikates, ja mis sobivad ideaalselt nii kinkimiseks kui ka ise nautimiseks. Pildil (foto on Marju tehtud) olevad šokolaadiküpsised leiab meie raamatust “Magus kiusatus” , nagu muid toredaid kingi-ideid ning koogiretsepte enda ja sõprade rõõmustamiseks. Nt on seal purk küpsiseseguga, mis tuleb kausis muna, sulatatud või ja soovi korral ka brändiga ära segada, pallideks vormida ja ahjus mõnusateks krõbetateks küpsisteks küpsetada.

Aga et raamatus on ideid aastaringseks kasutamiseks, siis soovin selle ühele blogilugejale kinkida:) Selleks palun anna endast postituse all märku, raamatu uue omaniku nime loosin välja esimesel jõulupühal ehk 25.-ndal detsembril:)

Suurepärane kingitus jõuluajal on muidugi ka isetehtud piparkoogitainas (siin on lihtsam variant) või sellest tehtud piparkoogid. Mis jõulukookidesse puutub, siis eelmisel aastal lisasin siia ühe kihilise kohupiima-pohlakoogi retsepti, mida saab eriliselt kiirelt valmistada. Mulle endale maitsevad aga tohutult ohtrate kuivatatud puuviljade ja erinevate pähklitega jõulukeeksid! Olen neid teinud läbi aastate mitmeid erinevaid, aga praegust gluteenivaba varianti proovisin esmakordselt. Ja tundub, et läheb raudselt kordamisele:) Algne retsept on siin, aga võrreldes originaalretseptiga tegin ikka päris palju muudatusi. Järgmisel korral aga lisan pähkleid ka kindlasti rohkem – vähemalt kolmekordistada võiks praegust 50 g mandleid kindlasti ;-)

Pikemaks säilitamiseks tuleks keeks mähkida tihedalt kas kilesse v paberisse ning seejärel omakorda veel fooliumi sisse. Niimoodi õhukindlalt pakituna võib see küpsetis kuivas jahedas kohas suisa 2 kuud säilida. Aeg-ajalt võiks jõulukooki aga 1-2 sl alkoholiga (kasuta sama, mida keeksi sees) kasta.

Vaja läheb:

  • 400 g rosinaid
  • 300 g kuivatatud ploome
  • 100 g kuivatatud jõhvikaid
  • 100 g suhkrustatud kompotikirsse (ehk punaseid kirsse suhkrusiirupis)
  • 2-3 tl piparkoogimaitseainet
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 1 apelsini riivitud koor
  • 6 sl brändit v rummi + kastmiseks
  • 2-3 sl (suhkruroo)siirupit
  • 50 g (blanšeeritud) mandleid
  • 100 g jahvatatud mandleid
  • 50 g riisijahu
  • 50 g maisijau
  • 0,5 tl soola
  • 225 g toasooja võid
  • 200-225 g tumedat muscovado’t
  • 6 suurt v 7 väikest muna

Kaunistuseks:

  • 4 sl aprikoosimoosi
  • kuivatatud puuvilju (nt viigimarjad, aprikoosid), suhkrustatud kirsse, röstitud mandlilaaste, pähkleid, mandleid ja/või sidruni- ja apelsiniviile v sektoreid

Pane kuivatatud puuviljad (ploome hakkisin väiksemateks tükkideks), piparkoogimaitseaine, punased suhkrukirsid ja peenelt riivitud tsitrusekoored kaussi. Vala peale alkohol, kata kauss toidukilega ja lase üleöö seista.
Järgmisel päeval sega siirup ja hakitud mandlid kuivatatud puuviljade segu hulka. Teises kausis sega omavahel jahvatatud mandlid, jahud ja sool. Klopi munad kergelt lahti. Mikserda toasoe või suhkruga kohevaks vahuks ja lisa edasi vahustades ükshaaval kergelt lahtiklopitud munad 1 sl kaupa. Kui hakkab tükki minema, siis lisa 1 sl jahusegu.
Sega jahusegu õrnalt või-munavahu hulka, seejärel lisa õrnalt segades puuviljad. Määri 20-21 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga ning vooderda põhi ja seinad küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi ja silu pind.
Edasi läheb nüüd huvitavaks .. :) Mähi paber kahekihiliselt ümber vormi nii, et äär on 5 cm kõrguselt üle. Seo nööriga kinni. Kata vorm pealt kahekordse küpsetuspaberiga, mis on lõigatud täpselt vormi suuruseks. Tee katte keskele auk, et aur saaks välja.
Küpseta 150 kraadises ahjus 3 tundi. Seejärel eemalda küpsetuspaber ja küpseta vajadusel veel 30 minutit, kuni keeks on pealt pruunikas ja sissetorgatud tikk tuleb kuivalt välja. Eemalda kook vormist restil oleva küpsetuspaberi peale. Jahtunud koogile tee tikuga u 2,5 cm pikkused augud ja piserda üle 2-3 sl alkoholiga.
Kaunistamiseks soojenda aprikoosimoos ja pintselda üle koogi. Kata meelepäraste puuviljade ja pähklitega. Mul olid röstitud mandlilaastud, sidrunifileed, kompotikirsid ja peened apelsinikoored.