Gluteenivaba jõulukeeks
Küll aga olen eelmisel (ja natukene ka üle-eelmisel aastal) lisanud mitmeid maitsvate küpsiste, suussulavate trühvlite ja krõmpsuvate magusate/vürtsiste pähklite retsepte, mida näeb kõrval oleval (paremal pool) pildil klikates, ja mis sobivad ideaalselt nii kinkimiseks kui ka ise nautimiseks. Pildil (foto on Marju tehtud) olevad šokolaadiküpsised leiab meie raamatust “Magus kiusatus” , nagu muid toredaid kingi-ideid ning koogiretsepte enda ja sõprade rõõmustamiseks. Nt on seal purk küpsiseseguga, mis tuleb kausis muna, sulatatud või ja soovi korral ka brändiga ära segada, pallideks vormida ja ahjus mõnusateks krõbetateks küpsisteks küpsetada.
Aga et raamatus on ideid aastaringseks kasutamiseks, siis soovin selle ühele blogilugejale kinkida:) Selleks palun anna endast postituse all märku, raamatu uue omaniku nime loosin välja esimesel jõulupühal ehk 25.-ndal detsembril:)
Suurepärane kingitus jõuluajal on muidugi ka isetehtud piparkoogitainas (siin on lihtsam variant) või sellest tehtud piparkoogid. Mis jõulukookidesse puutub, siis eelmisel aastal lisasin siia ühe kihilise kohupiima-pohlakoogi retsepti, mida saab eriliselt kiirelt valmistada. Mulle endale maitsevad aga tohutult ohtrate kuivatatud puuviljade ja erinevate pähklitega jõulukeeksid! Olen neid teinud läbi aastate mitmeid erinevaid, aga praegust gluteenivaba varianti proovisin esmakordselt. Ja tundub, et läheb raudselt kordamisele:) Algne retsept on siin, aga võrreldes originaalretseptiga tegin ikka päris palju muudatusi. Järgmisel korral aga lisan pähkleid ka kindlasti rohkem – vähemalt kolmekordistada võiks praegust 50 g mandleid kindlasti ;-)
Vaja läheb:
- 400 g rosinaid
- 300 g kuivatatud ploome
- 100 g kuivatatud jõhvikaid
- 100 g suhkrustatud kompotikirsse (ehk punaseid kirsse suhkrusiirupis)
- 2-3 tl piparkoogimaitseainet
- 1 sidruni riivitud koor
- 1 apelsini riivitud koor
- 6 sl brändit v rummi + kastmiseks
- 2-3 sl (suhkruroo)siirupit
- 50 g (blanšeeritud) mandleid
- 100 g jahvatatud mandleid
- 50 g riisijahu
- 50 g maisijau
- 0,5 tl soola
- 225 g toasooja võid
- 200-225 g tumedat muscovado’t
- 6 suurt v 7 väikest muna
Kaunistuseks:
- 4 sl aprikoosimoosi
- kuivatatud puuvilju (nt viigimarjad, aprikoosid), suhkrustatud kirsse, röstitud mandlilaaste, pähkleid, mandleid ja/või sidruni- ja apelsiniviile v sektoreid
Edasi läheb nüüd huvitavaks .. :) Mähi paber kahekihiliselt ümber vormi nii, et äär on 5 cm kõrguselt üle. Seo nööriga kinni. Kata vorm pealt kahekordse küpsetuspaberiga, mis on lõigatud täpselt vormi suuruseks. Tee katte keskele auk, et aur saaks välja.