Gluteenivaba pirni-shokolaadikook
muidu oli kõik kena, aga lõigates oli näha, et hästi “ei nakkunud”, so kippus pudisema, kui serveerida. aga hea oli siiski, ilma tilka jahu kasutamata.
- 100 gr võid
- 100 gr suhkrut
- 200 gr tumedat shokolaadi
- 2 spl brändit (mul oli leedu calvados. jah, see pole _ikka_ veel otsa saanud)
- 3 muna, kollased ja valged eraldi
- 150 gr mandlijahu (või sama kogus laaste kohvimasinas peeneks purustatuna)
- u 6-7 pirni
- 1 tl kaneeli
- 1 tl kardemoni
- 2 dl vett
- 3 spl suhkrut (või kahe viimase asemel kodukootud käepärast siirupit, mul oli õuna, tervitame siinkohal pr Laualampi. või äkki ei peaks, saavad teised ka haisu ninna).
kõigepealt, nt päev varem, või tunnike varem, prepareeri pirnid. koori, poolita, südametusta. vala potti siirup (või 2 dl vett ja 3 spl suhkrut), lase keema. lisa pirnid, kaneel ja kardemon, ja keeda pool tunnikest. jäta jahtuma, kuni üleöö. purusta shokolaad tükkideks, lisa või ja sulata veevannil, sulamise lõpupoole lisa kärakas. lase natuke jahtuda. purusta madlilaastud jahuks. eraldi munavalged ja kollased. valged vahusta suhkruga pehmeks vahuks, et tekiks tipud, aga samas ei oleks liiga kõva, et segada saab. kollased lisa mandlipurule, sinna juurde sega sulanud shokolaad, kõige lõpuks vahustet munavalged. vala taigen vormi, aseta pirnid kaunilt peale ja küpseta 200 kraadil u pool tunnikest. lae jahtuda. jääb selline nagu see kuulus shokolaadimüristus, aga nats tummisem. mina serveerisin Saare vanillijogurti kreemiga, aga ilmselt võib ka ilma. sai hea küll, pidin võitlema, et omale pool pirini ja natuke puru saada.