Gluteenivabad piparkoogid
http://davahtaresidence.blogspot.com/2013/12/gluteenivabad-piparkoogid.html
isegi imestasin, kui sel aastal sai piparkoogitainast kokku üle 10 kilo tehtud. Sellest omakorda kandev osa – ehk kolmandik – gluteenivaba. Natuke tuli mängu ka hasart, sest esimeseks tõukeks oli teadmine, et kolleegale pakutu kilohind on 15 EURi (siin ma isegi ei taha tüli üles võtta, sest ma enne väga ei olnudki kursis, mis tatrajahu maksab. Et gluteenivabad asjad kallid on, seda ma teadsin. Ja kui tahta makse ka maksta, siis ta umbes nii lähebki. Aga see selleks.). Ei saa salata, et ma olin ise ka imestanud, kui head koogid sellest esimesest katsetusest välja tulid. Ja siis sulasid (olematu) lume alt välja ka teised soovijad.
Retsept on juba pähe kulunud vana hea nami-nami oma, millega ma juba rohkem kui ühe loorberi lõiganud olen, seda siis viimati näiteks lasteaia Kadrikohvikus.
gluteenivaba piparkoogitaigen
- 2 dl Dansukkeri suhkrusiirupit
- 2 dl suhkrut
- 1 pakk Meira piparkoogimaitseainet
- 1 tl Meira purustatud kardemoni (sest see maitseb kardemoni moodi isegi peale küpsetamist)
- 250 gr võid
- u 12 dl jahu (mina panin pooleks tatrajahu ja teiseks pooleks kas siis riisijahu või miskit gluteenivaba jahu)
- 2 tl soodat
- törts soola
kuumuta potis siirup ja suhkur, lisa maitseained, natuke hiljem või, siis lase jahtuda. Klopi munad näpuotsatäie soolaga lahti. Teises kausis sega jahu ja sooda. Vala jahtunud siirupisegu jahusse, sega läbi, lisa lahtiklopitud munad. Sega spaatliga korralikult läbi – võib ka sõtkuda, aga tuleb arvestada, et see hakkab kenasti käte külge – ja jäta mõneks ajaks seisma. Gluteenivaba taigen käitub kooke tehes natuke teisiti – on nagu vedelam, rullides kleebib rohkem, ja peale vormimist tõmbub pisut kokku. Aga koogid said küll head ja krõbedad. Ei välistaks, et teeme veel.