Grillitud lõhe krõbeda nahaga

Mõnikord (kahjuks siiski väga harva) õnnestub mul toidust teha foto, mis mulle endale täitsa meeldib ja millega enam-vähem rahul olen:) Aga vahel on tulemus jällegi selline, et tundub kohe täitsa kole! Selle roa ja pildiga on nii, et üritan seda juba teist korda pildistada ja õnneks seekord on tulemus selline, mis kannatab jagamist:) Mõned asjad küll on ikkagi natukene häirivad ja mõned detailid on seotud ka mu praeguse kaameraga, nt fotokas ei lase mul enam ava suuremaks kui 5 keerata, aga loodetavasti peagi saavad ka kõik tehnilised nüansid korda. Siinkohal loodan muidugi loodetavasti juba lähinädalatel saabuvale uuele ja lõpuks ometi “normaalsele” kaamerale, sest ma väga-väga tahan, et ükskord saabuks hetk, kus  saan kõigi oma (toidu)fotode üle ainult head meelt tunda!!!:)

Tänu toredale koostööprojektile Dunkri ja D-kokaraamatuga tuli mul leida kaaslane ühele Joseph Drouhini veinimaja chardonnay-viinamarjast valmistatud veinile (just nimelt niipidi ehk valida toit  veini juurde mitte vastupidi). Selleks oli LaForet Bourgogne Chardonnay 2011, mis on puuviljane ja aromaatne. See Burgundia vein sobib igati hästi röstitud kana, grillitud kala või mõne natukene pikantsema salatiga nagu nt Caesar või Nizza.

Mina sobitasin veini kokku ahjus grillitud lõhega, mille nahk on krõbedaks küpsetatud ja hästi mõnus snäkina söömiseks. Idee selliseks kalanaha küpsetamiseks sain Jamie’lt ja see on minu arvates lihtsalt suurepärane viis leida kasutus ka sellisele kala osale, mille muidu enamik inimesi ilmselt lihtsalt minema viskab. Kui kala nt ise fileerida ja jääkidest puljong keeta, siis sisuliselt võib lugeda kala ninast sabani ära tarbituks (Fergus Henderson kindlasti rõõmustaks) ;-) Mul endal on küll sellise geniaalse lahenduse üle igati hea meel, pealegi on grillitud kala alati eriliselt maitsev, isegi kui tuleb tavalise ahjus oleva grilliga piirduda.

Mis roa juures olevatesse aedviljadesse puutub, siis nendesse võid loominguliselt suhtuda – lisa neid, mida parjasti külmkapis on, ainult et jälgi küpsemisaegu ehk pikemat kuuma tahtvaid köögivilju (nt brokkoli) keeda eelnevalt, et need grilli all paraja küpsusastme omandaks ega liiga tooreks ei jääks. Mina raputan nii küpsetamisel kui ka graavimisel kalafileele alati ka suhkrut, selle roa puhul on paras lisada 1-2 teelusikatäit demerara’t või muud meelepärast suhkrut.

Vaja läheb:

  • 2 paprikat
  • 1 väike brokkoli
  • 800 g -1 kg nahaga lõhefileed
  • 1 sidrun
  • extra virgin oliiviõli
  • musta pipart, meresoola, demerara suhkrut
  • soovi korral serveerimiseks värsket tilli, tüümianit, murulauku vms
Eemalda kalafilee keskelt pinsettidega luud ja kraabi nahalt soomused. Vala suurde ahjuvormi mõni sorts oliiviõli. Puhasta paprikad ning lõika u 1 cm tükkideks. Brokkoli lõika õisikuteks ja keeda   mõned minutid, et see pehmem oleks. Aseta aedviljad vormi ja keera neid oliiviõlis. Nirista lõhe mõlemale poole oliiviõli, maitsesta soola, natukese suhkru ja värkelt jahvatatud musta pipraga ning riivi peene riiviga peale terve sidruni koor. Aseta kala vormi aeviljade peale, nahk üleval pool. Lõika sidrun pooleks ja pane samuti vormi. Lase kalal ahju keskosas u 20 minutit grillida.
Võta vorm ahjust, eemalda lõhelt nahk ja keera nahal teine külg. Tõsta lõhefilee serveerimisalusele ja eemalda sidrunipoolikud. Keera lusikaga vormis aedviljad ümber, tõsta nahk neile peale ja aseta vorm veel u 5-10 minutiks ahju ja grilli nahka kuni see on mõlemalt poolt krõbe. Seejärel võta vorm ahjust ja tõsta vormi põhjast aedviljad koos vedelikuga lõhefileele. Pigista peale ka sidrunipoolikute sisu (korja seemned välja) ning maitsesta meresoola, natukese (demerara) suhkru ja musta pipraga. Nahka maitsesta veel soola ja pipraga, keera uuesti ümber ning aseta veel mõneks minutiks ahju grillima, kuni see on mõlemalt poolt täiesti krõbe. Lõika või rebi tükkideks ja puista kas roale või serveeri kõrvale.

Naudi koos külma valge veiniga!:)