Hapukapsapirukas
http://kokkama.blogspot.com/2014/01/hapukapsapirukas.html
Pirukad on viimasel ajal kuidagi tahaplaanile jäänud, kuid see-eest seda suurem rõõm ja ootusärevus, kui mõni pirukas kohe-kohe valmis saab. See hapukapsapirukas on mul üsna mitmel korral ahju rännanud ja ma pean ütlema, et rändab edaspidigi. Sõltumata aastaajast on see üks viisakas amps nii soojalt kui ka külmalt, hapukapsa pooldajatele, kui ka sellest mitte kõige suuremas vaimustuses olevatele sööjatele. Retsepti valmistasin ajakirja Maret, detsember 2013.
Põhi:
- 3 dl jahu
- 0,25 tl soola
- 125 g võid
- 3-4 sl külma vett
Täidis:
- 0,5 sibulat, peeneks hakituna
- 200 g hakkliha
- 200 g hapukapsast
- 1 dl vett
- suhkrut, soola, pipart
Kate:
- 2 muna
- 100 g hapukoort
- 50 g riivitud juustu
Põhja valmistamiseks sega kokku jahu ja sool. Näpi hulka või, lisa külm vesi ning sõtku kõik ühtlaseks tainaks. Rulli tainarulliga õhemaks ning vooderda tainaga 22cm läbimõõduga vorm. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.
Täidise jaoks prae pannil sibul ja hakkliha. Küpsemise lõpul lisa hapukapsas. Kalla peale vesi, maitsesta ning lase madalal kuumusel haududa u 10 minutit või seni kuni hapukapsas on juba pehme (aga siiski veel veidi krõmps). Seejärel tõsta täidis vormi. Sega omavahel katte ained ning vala vormi täidisele. Küpseta pirukat 175 kraadi juures 40-45 minutit või seni kuni pirukas on omandanud kuldse jume.