Hapukapsas mõduga

No ei ole vist vaja kellelegi üle korrata, et käes on hapukapsa tipphooaeg. Nii on olnud, on nüüd ja jääb olema, et jõulud, seapraad, pohlamoos, verivorstid ja hapukapsas tekitavad selle turvaliselt tuttavliku ning koduselt korduva tunde, mis jõululaua taha istudes meid kõiki tabab.

 

Kui eelmistel hooaegadel ei puudunud meie laualt tumedas porterõlles hautatud hapukapsas, siis sel aastal sai üht lemmikut jõulurooga veidi uuendatud. Nimelt on juba mõnda aega meil saadaval mõdu ehk siis iidsete eestlaste jook, kus kohustuslikuks koostisaineks mesi.  Üks õlletootjatest, kes ka mõdut meie rõõmuks pudelitesse villib toob oma kodulehel välja mõduteemalised legendikatked:
Olümpose valitsejate surematuse pant ambroosia ei olnud miski muu kui mõdu. Skandinaavia rahvaste jaoks peitus iidses mõdus tarkuse jõud. Mõdu suurejooneline populaarsus vältas läbi keskaja, mil meejook voolas ojadena kuningakodades, aadlipaleedes ning kloostrites. Samal ajal, kui lihtrahvas kostitas end odavama veini ja õllega, sai mõdust pidujook, mis saatis nii rahvusvahelisi lepinguid kui perekondlikke suursündmusi.

Eelpool kirjapandu annab hea võimaluse ka oma kodus end kuningana tunda ja olla nii ülbe, et mesist rüübet hoopistükkis kapsale kallata. Mee maitse sobitumises korraliku hapukapsaga ei ole vajadust kahelda. Ja miks mitte tuttavlikult turvalist murdosa kaupa veidi muuta ja aina paremaks kohendada.

  • 1 kg hapukapsast
  • 0,5 l mõdu
  • Ca 1 dl suhkrut (kes armastab vähem magusat kapsast, võib vähem panna)
  • Soola maitse järgi
  • 50 g võid
  • Soovi korral pomerantsi, ingverit vm jõulust maitseainet

Sega kõik koostisained potis ning aseta kas pliidile või ahju hauduma. Umbes tunni aja peaks hapukapsas valmis olema. Kontrolli veel maitseid, vajadusel lisa magusat, soolast vm meelepärast.
Juurde sobib loomulikult üks korralik rikkalik seapraad, ahjukartul ning rüüpeks korralik Riesling, soovitavalt sealt piirkonnast, kus ka hapukapsast hinnata osatakse :)