Hapukapsas mõduga
No ei ole vist vaja kellelegi üle korrata, et käes on hapukapsa tipphooaeg. Nii on olnud, on nüüd ja jääb olema, et jõulud, seapraad, pohlamoos, verivorstid ja hapukapsas tekitavad selle turvaliselt tuttavliku ning koduselt korduva tunde, mis jõululaua taha istudes meid kõiki tabab.
Eelpool kirjapandu annab hea võimaluse ka oma kodus end kuningana tunda ja olla nii ülbe, et mesist rüübet hoopistükkis kapsale kallata. Mee maitse sobitumises korraliku hapukapsaga ei ole vajadust kahelda. Ja miks mitte tuttavlikult turvalist murdosa kaupa veidi muuta ja aina paremaks kohendada.
- 1 kg hapukapsast
- 0,5 l mõdu
- Ca 1 dl suhkrut (kes armastab vähem magusat kapsast, võib vähem panna)
- Soola maitse järgi
- 50 g võid
- Soovi korral pomerantsi, ingverit vm jõulust maitseainet
Sega kõik koostisained potis ning aseta kas pliidile või ahju hauduma. Umbes tunni aja peaks hapukapsas valmis olema. Kontrolli veel maitseid, vajadusel lisa magusat, soolast vm meelepärast.
Juurde sobib loomulikult üks korralik rikkalik seapraad, ahjukartul ning rüüpeks korralik Riesling, soovitavalt sealt piirkonnast, kus ka hapukapsast hinnata osatakse :)