Hapukoore-kohupiima kook rabarberi, vaarika ja beseemütsiga

Panime sügavkülma rabarbereid täis ja mina, kannatamatu, avasin juba esimesed talvevaruks mõeldud kotid, et kooki küpsetada. Aga millegipärast on mul see rabarberi ja vaarika kooslus nii hinge peal, et ei saanud kohe teisiti. Ja besee maitseb mulle ka, eriti suvel- mõnusalt kohev ja muidugi suhkrune, aga teisiti ju ei saa. Rasvane või ja magus suhkur on ju magusameistrite a ja o! Seda korrati Prantsusmaal vähemalt kord tunnis. Küpsetiste ja kookide puhul võib sõna ”dieet” ära unustada, vähemalt nii need prantslased arvavad. Mitte miski ei asenda rammusat koort, korralikku võid ega suhkrut. Ja ma täitsa nõustun sellega, sest lahjast saepurust korralikku saia ei küpseta ja need, kes küpsetavad, siis sisimas teavad nad ikka, et lõpptulemus ei maitse kohe üldse nii, nagu üks hõrgutis maitsta võiks!

Nende korvikeste asemel võib teha ka ühe suure koogi, nii et vormide puudumine ei ole sel korral piisav vabandus, miks seda maiuspala ahju panna ei saaks! Toredat küpsetamist ja veelgi rõõmsamat maiustamist!

Vaja läheb (12 korvikest/24-26 cm läbimõõduga kook):
  • 150 g toasooja võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
  • 400 g vaniljemaitselist kohupiima
  • 500 g hapukoort
  • 4 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 2 spl jahu
  • 2 spl vanillisuhkrut
  • Vahele paar peotäit vaarikaid ja kuubikuteks hakitud rabarberit
  • 3 spl suhkrut
  • Kate:
  • 4 munavalget
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1,5 spl maisitärklist
1. Vahusta toasoe või suhkru ja munaga. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning lisa vahu hulka. Sõtku tainas ühtlaseks ning pane 15 minutiks külmkappi.
2. Täidise jaoks sega omavahel kõik koostisained.
3. Rulli tainas õhukeseks, vooderda sellega kas 24-26 cm läbimõõduga koogivorm või hoopis 12 korvikese vormi. Vala täidis põhjale. Raputa peale võrdselt nii vaarikaid kui ka rabarberi kuubikuid. Puista üle suhkruga.
4. Küpseta kooki/korvikesi 170-kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase seejärel täielikult maha jahtuda.
5. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, sega hulka suhkur ning jätka vahustamist. Viimasena lisa maisitärklis ja vahusta veel viimased 15 sekundit.
6. Tee pritskoti abil igale korvikesele munavalgevahust mütsike. Kui otsustasid suure koogi küpsetada, siis kata kook beseega meelepärase kujundusega.
7. Küpseta kooki 180-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit. Lase koogil enne serveerimist täielikult maha jahtuda.
8. Soovi korral raputa peale kaneeli või kaunista meelepäraste marjadega!