Hapukoorekattega rabarberikook

Meie rabarberipõõsas on uskumatu kiirusega väga suureks ja võimsaks vohanud ning sellest südamerahuga möödumine on pea võimatuks muutunud. Pidev ajaga võidu tormamine ja selline ahvatlus aianurgas lihtsalt ei ole kaks faktorit, mis harmooniliselt teineteise kasuks töötaksid, aga olgu selle ajaga, kuidas on – ilma rabarberikoogita lihtsalt ei saa!Kui ma tavaliselt armastan just neid kõige lihtsamaid ja tainasemaid rabarberikooke, siis üha enam olen pidanud tõdema, et hapukoor, toorjuust ja kohupiim on rabarberi seltsis enam kui arvestatavad tegelased – ka nendega saab väga lihtsaid kooke valmistada, ent tunduvalt hõrgumas võtmes. Nii ka selle koogiga, mis võiks vabalt “argipäeva klassika” alla kvalifitseeruda, aga samas on nii kreemjas ja suussulav, et mõjub hästi ka mõne helgema päeva mööda saatmiseks, why not?
Minu isiklik eelistus lihtsa koogi veidi elavamaks muutmiseks oli vürtsika ingveri lisamine, aga selle võib julgelt ka mängust välja jätta või millegi meeldivamaga asendada, näiteks riivitud apelsinikoore ja kaneeliga?

Põhi:
100g toasooja võid
50g hapukoort
1 dl suhkrut
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Kate:
250g hapukoort
1 dl suhkrut
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
1 tl riivitud ingverit*
300-350g tükeldatud rabarberit
2-3 spl Demerara suhkrut

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa muna ning jätka vahustamist kuni muna täieliku segunemiseni. Lisa hapukoor ning küpsetuspulbri ja soolaga segatud jagu ning töötle ühtlaseks pehmeks tainaks.

Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv ümmargune koogivorm küpsetuspaberiga ning suru taigen selle põhjale ja äärtele.

Sega omavahel hapukoor, suhkur, vanillisuhkur, riivitud ingver (kui kasutad) ja muna ning vala põhjale.
Tükelda rabarber (kevadist noort rabarberit mina ei koori) ning raputa ühtlaselt hapukoorekihile. Kõige peale raputa 2-3 spl Demerara suhkrut. Soovi korral võib suhkrule eelnevalt ka väheke kaneeli lisada, eriti hästi sobib see apelsinikoorega.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit või kuni ääred kuldpruunikaks on küpsenud.
Tõsta ahjust välja ja lase maha jahtuda.

Enne serveerimist võib koogi tuhksuhkruga õrnalt üle raputada.

Serveeri toasooja või külmkapikülmana.

*Retsept pärineb nami-namist.