Hartšo viirusteraviks ja mudu külmarohuks

Hartšo

Alustuseks tuleb öelda, et hartšo on auga üks mu lemmiksuppidest. Kuid ma olin siiani arvanud, et see käibki lambalihaga. Üllatus oli suur, kui selgus, et veis hoopis. Mari-Liisu juures on sellest pikk ja põhjalik seletus ja lisainfo, niiet vaadake sealt.

Kuna aga haigused on meid maha murdnud ja õue väga tuuritama ei tahtnud minna, tklapi-tkemali jaht oleks pidanud Keskturu suunal olema, siis andes armu räsitud kerele, jätsin lihtsalt vahele teatud asjad.

Nüüd on puhas kopeering Mari-Liisu juurest:

Supi sisse panin lisamise järjekorras:
  • 500 g lambaliha (meil oli kaks esikooti lambukesest, tänud siinkohal Sutlepa külavahele ja Anukesele orgunni eest, kuri oinas muutus suussulavaks…)
  • 2,5 l vett
  • 150 g riisi (kasutasin tavalist ümarateralist)
  • sool
  • 10 musta pipratera
  • 10 terakest koriandriseemneid (minul kui suurel koriandrisõbral on omakasvatatud koriandrilt korjatud seemned. Võib asendada 1/2 tl jahvatatud koriandriga)
  • 3 loorberilehte
  • veidi õli sibula kuumutamiseks
  • 3-4 hakitud sibulat
  • 1 spl nisujahu
  • 100 g hakitud kreeka pähkleid
  • 2 spl tomatipastat (meil pastat polnud ja timmides kulus 4 spl purustet tomateid ja 2 spl adzikat)
  • 2 spl tkemalit (vt p. 2)
    (jäi meil täitsa vahele)
  • 2 spl khmeli-sumelit (vt p. 5)
  • 50 g kuivatatud ploome
  • 3 suurt küüslauguküünt
  • maitseroheline: värske koriander (kinza)! Lisada võib ka tilli ja/või peterselli, aga ilma kinzata ei saa kuidagi
Tegevuskäik:
1. Tükelda liha suupärasteks, u. 3×4 tükkideks. Pane potti, vala peale külm vesi ja kuumuta keema. Korja vaht. Keeda tasasel tulel 2 tundi.
2. Lisa puljongisse riis. Koos riisiga lisa ka terapipar, koriandriseemned, loorberilehed. Maitsesta soolaga. Keeda 10 minutit.
3. Sel ajal kuumuta pannil õlis läbi hakitud sibulad. Kui sibul on läbipaistev (aga mitte pruuniks praetud!), lisa 1 spl jahu ja kuumuta läbi.
4. Lisa jahuga sibulad supisse.
5. Vala hulka hakitud kreeka pähklid.
6. Keeda 5 minutit.
7. Nüüd lisa tkemali, tomatipasta, khmeli-suneli ja kuivatatud ploomid. Lõpp juba paistab!
8. Keeda 10 minutit.
9. Jäänud on veel küüslauk ja maitseroheline: küüslauk suru läbi pressi, sega supi sisse. Tõsta pott tulelt ja lase kaane all seista 5 minutit. Maitse ja kui tunned, et vaja, siis lisa veel soola ja värskeltjahvatatud musta pipart.
10. Hakitud maitseroheline lisa serveerimisel.
See supp oli lihtsalt super. Püha püss ja kurjad karud, aga no oli hea. Süües oli mõnuga tunda, kuis kinnised kopsud-bronhid-nina-neel-kõrvad saavad uue hingamise. Tänu ploomi magususele, tomati hapususele oli vürtsikus nõnna mõnusalt paigas, et õhkas kõik korralikult, aga ebameeldiv ei olnud. Ja ilma koriandrita pole mõtet nalja tegema hakatagi. Täpp i’le.