Heeringas kahel moel
Toidust ka. Soomes ja Rootsis on purkipistetud ise maitsestatud heeringas pidulaua lahutamatu osa. Siin kaks erinevat maitsestamisviisi ja soovitan kindlasti järele proovida mõlemad. Esimene on marineeritud, magus-hapu heeringas ja teine mahedas sinepikastmes. Mõlemad väga-väga mõnusad ja valmistamine on nii lihtne, et imelik kohe, kuidas nii väikese vaevaga saab lauale midagi sedavõrd head. Heeringasõpradele maitsevad sedamoodi purkipistetud kalad niikuinii, aga ka varasemad heeringapõlgurid võivad seda hakata nägema täiesti uue pilguga. Söö ise või tõsta purki ja vii külakostiks. Sobib suurepäraselt uusaastalauale. Heeringaks tuleks kindlasti võtta maitsestamata ja marineerimata kala, lihtsalt soolaheeringas (näiteks pakis müüdav Vici Traditsiooniline).
Marineeritud heeringas punase sibulaga
- 240 g soolaheeringa fileed
- Marinaad:
- 2 dl vett
- 1 sl äädikat
- 0,5 dl suhkrut
- 1 loorberileht
- 10 musta pipra tera
- 2 punast sibulat
- 0,5 dl hakitud murulauku
- 0,5 dl hakitud tilli
Vala potti vesi, äädikas, suhkur, loorberileht, ja pipraterad. Lase korraks keema, jahuta. Lisa jahtunud marinaadile murulauk ja till. Lõika sibulad pooleks, poolikud omakorda õhukesteks poolrõngasteks. Viiluta heeringafileed. Lao vaheldumisi sibulaga purki. Vala peale marinaad. Kaaneta ja lase ööpäev maitsestuda.
Heeringas sinepikastmes
- 240 g soolaheeringa fileed
- 2 dl hapukoort
- 3 sl sinepit
- 0,5 dl hakitud tilli
Viiluta heeringafilee. Sega omavahel hapukoor, sinep ja till. Sega heeringatükkidega. Lase külmkapis ööpäev maitsestuda.