Hummus

Hummus on üks imetabaselt hea kraam, mida määrida sobivale saialisele (eriti hea on krõbedaks röstitud ciabatta). Pöörasel hea on veel siis kui sinna praetud baklažaani peale pista. Aga hummust saab teha ka halvasti ja siis see nii hea ei maitse. Tähtis on maitse alati õigeks timmida ja mitte jätta hummust magedaks. Mage ja halvasti maitsestatud hummus maisteb nagu liisunud vahuvein :) Oma lemmiku leiutamiseks soovitan surfata erinevaid retsepte ja katsetada. Näiteks küüslagu ja sidrunimahla osalus võib varieeruda kordades mitu.
  • 400 g konserveeritud kikerherneid
  • 5 sl oliiviõli
  • 1 sl seesamipastat (kindlasti mitte röstitud seesamitest)
  • 1 küüs purustatud kanget küüslauku (kevadine hiinakas on mage kraam)
  • 1 tl triiki jahvatatud vürtsköömneid
  • 0,5 sidruni mahl
  • soola
  • musta pipart
Mina loputan alati kikerherned voolava vee all ja nõrutan. Seejärel lasen kõik korraga sauseguriga püreeks. Paksema püree puhul lisan keedetud ja jahutatud vett. Tulemus peab olema mõnusalt kreemjas ja siidine. Serveerimiseks võib peale raputada paprikapulbrit, lisada terveid kikerherneid ja kaunistada pisukese hakitud peterselliga.

Serveerimisel pane hummus kaussi, nirista peale pisut õli ja raputa paprikapulbrit. Maitseb hea igasuguste saialistega ja nende röstversioonidega ning ka köögivilju võib sisse pista nagu dipikastmesse.