Iirise-toorjuustukook maasikatega
http://sentjurin.blogspot.com/2013/02/iirise-toorjuustu-kook-maasikatega.html
Ma olen hetkel tõelisel iiriselainel. Kõik karamelline tundub jumalik ja vajab ühel või teisel moel kasutamist. Kel viitsimist rohkem saab maitsva kinuski ise valmis keeta. See iirise-maasika kook sai valmistatud ühele noormehele sünnipäevakingituseks. Selleks, et kook sünnipäevalise jaoks isiklikumaks muuta, otsustasin peale joonistada Elulille ehk Flower of Life’i- geomeetriline kujund, mida peetakse aegade algusest alates loomise mustriks. Kel rohkem huvi, siis lugege lähemalt siit. Kook ise sai aga meeldivalt sametine ja väga rikkaliku tekstuuriga. Mahe juustutäidis vaheldub magusa iirise ja mõnusate maasikatega. Uskuge mind, see on tõeliselt meeldiv kooslus!
Vaja läheb:
Põhi:
- 100 g võid
- 200 g Digestive küpsiseid
- 1 dl kaerahelbeid
- 1 spl fariinisuhkrut
Täidis:
- 400 g toorjuustu
- 2 muna
- 150 g vanillimaitselist kohupiimakreemi
- 1 dl hapukoort
- 4-5 spl suhkrut
- 1 dl karamellikastet
- 2 dl hakitud maasikaid (sobivad ka külmutatud)
- 100 g valget šokolaadi
Sulata või. Purusta küpsised ja lisa hulka või, kaerahelbed ja fariinisuhkur. Vooderda koogivorm (22-24 cm) ning küpseta 200 °C juures 10 minutit. Samal ajal valmista täidis. Selleks sega toorjuustu hulka munad, kohupiimakreem, hapukoor ja suhkur. Haki maasikad väikesteks tükkideks ning puista koogipõhja peale. Nirista peale 1/4 karamellikastmest. Seejärel vala täidis maasikate peale ning kalla üle karamellikastmega. Tõmba kahvli abil karamellikaste laiali, et moodustuks ilus siiruviiruline muster. Küpseta kooki 35-40 minutit 200 °C kraadi juures. Lase koogil 20 minutit ahjus jahtuda. Kui kook on täielikult maha jahtunud, aseta see üleööks külmkappi.
Kaunistamiseks sulata šokolaad, tee küpsetuspaberi peale meelepärane muster ning aseta 20 minutiks sügavkülma. Seejärel eemalda õrnalt paber ning aseta kaunistus koogi peale.
NB! Isetehtud karamellikastme jaoks kuumuta potis 2 dl vahukoort ja 2 dl fariinisuhkrut. Lase 6-7 minutit keeda, seejärel lisa 1 spl võid. Lase jahtuda.