Ilma jahuta šokolaadikook…kartuliga

See esmapilgul kummaline kooslus – kartul ja kook – sai võimaluse äraproovituks saada põhjusel, et MTÜ Eesti Kartul korraldas kartulitele pühendet pressiürituse, kuhu tegin seitset erinevat sorti kartulitoite.

Hästi põnev oli meie rahvusmugulaga katsetusi teha ning kõige rohkem avastusrõõmu pakkus erinevatekartulisortidega katsetamine. Kahjuks ei ole hetkel vee ei meie endi teadlikkus ega ka kaubanduses pakutava kartuli valik selline, et annaks valida näiteks seitsme erineva sordi kartuli vahel. Minul see õnnestus, lisaks sain asjatundjatelt ehk kartuliteadlastelt kaasa veel soovitusi, millist toitu millise kartuliga teha. Mõnel juhul on vaja ju just sellist tugevama ihuga ja mittelagunevat kartulit ja kartulipudru jaoks peaks olea pigem selline pudrune, jahune ja pehmeks keev kartul. Kui ise otsustada ei oska, siis vaadake poes pakendatud kartulite ümber olevaid pakendkotte ja valdavalt on juba pakendil olemas info, mis tüüpi kartuliga tegu on.Või piilu spikrit kartuliasjatundjate koostatud kodulehelt.  Nii et pudruse kartulisalati või tükilise kartupudru põhjus võib pahatihti olla just väheses teadlikkuses.
Olgu veel eelinfona mainitud, et selle postituse koogi valmistasin Red Lady kartulisordist, mille kohta on lakooniliselt mainitud, et suurepäraste kulinaarsete omadustega kartul. Maitseb, muide, väga hästi ka niisama süües.
Kook ise sai aga selline mõnus mahlane ja täiesti jahuvaba. Kartul koogi sees annab tulemuseks ka teisel päeval väga värske ja mahlase magusa hõrgutise. Apelsini ja mandlijahu lisamine muudab šokolaadi-kartulikoogi tõeliselt mõnusaks ja tegemist on ühe viimase aja suurema üllatusega. Üllatus kohe kindlasti positiivse poole peal.
Koogi jaoks läheb vaja: 
  • 200 g võid
  • 150 g suhkrut
  • 4 muna
  • 150 g jahvatatud mandleid (neid saab ise teha kohviveskis terveid mandleid jahvatades)
  • 250 g keedetud ja purustatud kartuleid
  • 1 suurema apelsini riivitud koor
  • 1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
  • 200 g tumedat (vähemalt 70%-lise kakaosisadusega) šokolaadi
Kate:
  • värskelt pressitud apelsinimahla
  • tuhksuhkrut
Vahusta toasoe või koos suhkruga. Lisa ükshaaval munad. Sega juurde jahvatatud mandlitega segatud küpsetuspulber, kartulimass ning apelsinikoor. Sega ühtlaseks. Sulata šokolaad vesivannil ning lisa tainale.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.Kalla tainas koogivormi.
Küpseta kooki ca 45 minutit, kuni koogi sisse torgatud puidust tikk jääb puhtaks. Tõsta kook ahjust, lase jahtuda.
Glasuuri jaoks sega tuhksuhkur apelsinimahlaga apelsinimahla järk-järgult tuhksuhkruga segades, kuni tekib parja paksusega glasuur. Glasuuri paksus peaks olema selline, et ta koogi pinnalt enne tahenemist maha ei valguks. Jahuta kook koos glasuuriga.