Imelihtsad vastlakuklid martsipani, kirsikastme ja moonise vahukoorega

Lõpuks ometi vastlapäev, juba novembris isutas vastlakuklite järele, aga ei tundunud sünnis enne õiget päeva seda piduküpsetist valmistada. Aga ma olen uhke enda üle, et suutsin nii kaua vastu pidada, sest seda rohkem see pärmitaignast saiake rõõmu valmistab. Sama lugu oli ka piparkookidega, usun, et sain oma isu vähemalt järgmise novembrini rahuldatud, aga kes teab, võib-olla ootan jälle septembris pingsalt aega, mil need küpsised lettidele jõuavad. Vanarahva kalendri järgi algas peale vastlapäeva paast, olgugi, et üks korralik paast kuluks ka mulle marjaks ära, aga see paneks sellele blogile ühe korraliku põntsu, sest veest,leivast ja köögiviljades ma hõrke magustoite luua ei suuda, veel. Just need toiduained on paastuajal lubatud. Kes pole veel ise kodus kukleid küpsetanud, siis see aasta võib saatuslikuks saada. See retsept on 100 % toimiv ning võtab väga vähe aega, olles samal ajal  imelihtne. Sel aastal katsetasin martsipaniga. Kuid, kes soovib traditsioonilisi kukleid, siis jätke martsipan ja mooniseemned välja. Ka mina tegin kahte erinevat sorti!

Vaja läheb: ( u 18 tükki )
  • 125 g margariini
  • 3 dl käesooja piima
  • 2 dl vett
  • 1 pakk kuivpärmi
  • 11 dl jahu
  • 1 tl kardemoni
  • 1 dl suhkrut
  • 150 g martsipani
  • 400 g kirsse
  • 2 spl maisitärklist
  • 4 dl 35 % rõõska koort
  • 3 spl tuhksuhkrut
  • 3 spl mooniseemneid
  • Tuhksuhkrut kaunistamiseks
Sulata margariin. Sega omavahel kuivained, lisa käesoe piim, margariin ja vesi Sõtku ühtlaseks taignaks, kata kauss rätikuga ja lase 30 min soojas kohas tõusta. Samal ajal riivi valmis martsipan. Seejärel moodusta käte vahel pallikesed, peites iga kukli sisse 1 spl riivitud martsipani (martsipan peab olema täielikult taignapalli sees, vastasel juhul kõrbeb see ahjus küpsedes ära), kata rätikuga ja lase veel 20 min tõusta. Küpseta kukleid 200 °C kraadi juures 15-20 min. Lase maha jahtuda.
Sulata potis kirsid, 10 min pärast lisa maisitärklis, sega korralikult ja lase kirsikastmel pakseneda. Lase täielikult maha jahtuda.
Vahusta koor tuhksuhkruga, lisa mooniseemned. Lõika kuklitel tükk pealt ära, täida kirsikastme ja vahukoorega. Puista üle tuhksuhkruga ja võidki vastlapäeva nautimist alustada!