Imemaitsev banaanikeeks (gluteenivaba)

Uue aasta saabudes on paljud endale lubanud hakata tervislikumalt sööma, rohkem trenni tegema ja kaotama (üleliigseid) kilosid :) Seetõttu on aasta alguses treeningsaalid rahvast paksult täis, poodide puu- ja juurviljaletid saavad kiiremini tühjaks ja toidulisandite käive suureneb. Paljud loobuvad aasta esimesel kuul alkoholi joomisest (seda tegin taaskord ka ma ise), kuid on ka liha, magusat ja muid toite välistavaid inimesi. See on väga tore, kui otsustatakse oma eluviise tervislikumaks muuta ja toidulauda korrastada, kuid kindlasti ei tasu laskuda äärmustesse, sest karmidel dieetidel ei ole reeglina pikaajalist mõju.
Tervislik toitumine tähendab ennekõike mitmekülgset tasakaalustatud söömist ja kindlasti ei ole põhjust välja jätta ühtegi toitainegruppi, sh rauarikast punast liha, kiudainerikkaid teravilju ega maitsvaid ja kasulikke piimatooteid nagu kodujuust, maitsestamata jogurt, keefir jm. Nii palju kirutud gluteen kui ka “rahvavaenlane” laktoos ei kujuta endast vastavat haigust ega talumatust omava inimese tervisele mittemingisugust ohtu, kuigi liialdada ei tasu muidugi ühegi asjaga. “Patuste” toitude hulka on viimasel ajal liigitatud ka makaronid võrreldes neid “valge ja rafineeritud” saiaga, kuid kinldasti ei tasu loobuda pasta söömisest, vaid pöörata tähelepanu sellele, et makaronid ei oleks päris pehmeks keedetud. Al dente pasta seedub aeglaselt ja on oma glükeemilise indeksi poolest võrreldav paljukiidetud tarta ja pruuni riisiga, millest energia vabaneb stabiilselt ja aitab seetõttu kõhul pikemalt täis püsida. Kuid kindlasti pole põhjust päriselt välistada menüüst ka ahjusooja krõbeda koorikuga kuklit, võist croissant’i või muud ahavatlevat saiakest, sest see ei ole meile otseselt kahjulik, vaid lihtsalt toitaineliselt väga ühekülgne, mistõttu söödav kogus ja söömise sagedus võiks olla väike nagu seda ütleb professor Mihkel Zilmer.
Samuti ei ole vaja end ilma jätta magusatest ampsudest, sest maiustadagi saab tervislikult ehk saades lisaks maitsenaudingule desserdist ka kasulikke antioksüdante, vitamiine, mineraal- ja kiudaineid. Banaanides on lisaks kõigele muule heale ohtralt kaaliumit, avokaados on seda veelgi rohkem ja sealt saame veel magneesiumi, rauda, vitamiine, kasulikke rasvu, antioksüdante ja kiudaineid. Mandlid on samuti head kiudaineallikad, kuid rikkad ka E-vitamiini ja kaltsiumi poolest. Linaseemnetes on ohtralt tervislikke küllastumata rasvhappeid ja kiudaineid ning neid tasub tarbida just jahvatatud kujul, et kõik neis sisalduvad toitained paremini imenduksid. Ka kookoshelbed ja -õli, munad ja naturaalne kakaopulber on meile igati kasulikud ning aitavad tervisliku lõpptulemuse saamisele kaasa. See keeks siin on kasulikest asjadest pakatav, samuti see paelo-šokolaadiküpsetis, selle valmistamine lihtne, söömine aga tõeline nauding ;-) Unustage süümekad ja nautige elu! :)

Keeks on pealt krõbe, seest aga mõnusalt pehme ja mahlane ning väga tervislik. Banaan annab küpsetistele magusust ja niiskust. Suhkru võib ära jätta ja lisada ainult 2-4 sl kookosõiesiirupit ning nautida keeksi kas sellele šokolaadikreemi või mõnda moosi peale määrides, vedelat mett niristades vms. Siirupit või mett ja suhkrut doseeri tainasse vastavalt banaanide küpsusastmele – kui on väga mesised ja juba pruuni koorega banaanid, siis piisab täitsa sellest, kui lisada kumbagi kaks-kolm supilusikatäit.

Vaja läheb:
300 g ehk u 2 suurt purustatud küpset banaani
3 suurt muna
2-4 sl kookosõiesiirupit või vedelat mett
2-4 sl pruuni suhkrut (nt palmisuhkur, hele v tume muscovado)
1 tl vanilliekstrakti
1 tl jahvatatud kaneeli
60 g (0,6 dl) kookosõli
200 g mandlijahu
70 g kookoshelbeid
30 g jahvatatud linaseemneid või linajahu
0,5 tl soodat + 1 sl sidrunimahla või 0,5 sl õunaäädikat
peotäis hakitud mandleid v pähkleid (soovi korral)

Sega omavahel banaanipüree, kergelt lahti klopitud munad, siirup või mesi, suhkur, vanilliekstrakt, kaneel ja õli. Lisa mandlijahu, kookoshelbed ja jahvatatud linaseemned ning sega ühtlaseks. Viimasena lisa sooda ja sidrunimahl või õunaäädikas. Määri 26 cm pikkune keeksivorm õliga ja puista üle mandlijahu või kookoshelvestega. Tõsta tainas vormi, silu pind ja puista soovi korral ühtlaselt peale hakitud mandlid v pähklid.

Küpseta ahjus 160 kraadi juures 50-60 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui keeks hakkab pealt liialt pruunistuma, kata see fooliumiga. Lase keeksil vormis u 15 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Kilesse mässituna v õhukindlas anumas säilib külmkapis u nädala.