Imemaitsev banaanikeeks (gluteenivaba)
Keeks on pealt krõbe, seest aga mõnusalt pehme ja mahlane ning väga tervislik. Banaan annab küpsetistele magusust ja niiskust. Suhkru võib ära jätta ja lisada ainult 2-4 sl kookosõiesiirupit ning nautida keeksi kas sellele šokolaadikreemi või mõnda moosi peale määrides, vedelat mett niristades vms. Siirupit või mett ja suhkrut doseeri tainasse vastavalt banaanide küpsusastmele – kui on väga mesised ja juba pruuni koorega banaanid, siis piisab täitsa sellest, kui lisada kumbagi kaks-kolm supilusikatäit.
Vaja läheb:
300 g ehk u 2 suurt purustatud küpset banaani
3 suurt muna
2-4 sl kookosõiesiirupit või vedelat mett
2-4 sl pruuni suhkrut (nt palmisuhkur, hele v tume muscovado)
1 tl vanilliekstrakti
1 tl jahvatatud kaneeli
60 g (0,6 dl) kookosõli
200 g mandlijahu
70 g kookoshelbeid
30 g jahvatatud linaseemneid või linajahu
0,5 tl soodat + 1 sl sidrunimahla või 0,5 sl õunaäädikat
peotäis hakitud mandleid v pähkleid (soovi korral)
Sega omavahel banaanipüree, kergelt lahti klopitud munad, siirup või mesi, suhkur, vanilliekstrakt, kaneel ja õli. Lisa mandlijahu, kookoshelbed ja jahvatatud linaseemned ning sega ühtlaseks. Viimasena lisa sooda ja sidrunimahl või õunaäädikas. Määri 26 cm pikkune keeksivorm õliga ja puista üle mandlijahu või kookoshelvestega. Tõsta tainas vormi, silu pind ja puista soovi korral ühtlaselt peale hakitud mandlid v pähklid.
Küpseta ahjus 160 kraadi juures 50-60 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui keeks hakkab pealt liialt pruunistuma, kata see fooliumiga. Lase keeksil vormis u 15 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Kilesse mässituna v õhukindlas anumas säilib külmkapis u nädala.