Inglise hommikusöök

Nojah, nüüd ma siis tegin lõpuks seda. Kui sisukas ja inspireeriv retsepti sissejuhatus sai, on muidugi juba iseasi, vähemalt sain mure blogi pärast ära rääkida:)
Aga olgu elu kui kaootiline tahes, on nädalavahetuse hommikusöögid meil paigas kui raudnaelad. Igal laupäeval on Inglise hommikusöök ja igal pühapäeval on pannkoogid. Tõusen veidi varem, et ülejäänud pundi ärgates oleks kõik juba peaaegu valmis. Laupäeva hommikul lõhnab meie kodus toekalt ja turvaliselt peekoni ja muna järgi. Pühapäeva hommikuti äratab lapsi aga pannkookide kodune ja soe hõng.
Tegelikult ei ole ju kedagi ilmselt vaja õpetada mune ja sinki praadima. Vahel mulle lihtsalt tundub, et unustame kõigi nende chia-pudingute, toorputrude ja roheliste smuutide (üldse ei halvusta, olen neist kõigist ise ka kirjutanud ja meeldivad ka väga) liigses lummuses, et mõnikord võiks hommikuks süüa mida turvaliselt vanamoodsat. Ja nädalavahetuse laiskadesse pikkadesse hommikutesse on toekam hommikusöök kui loodud. Kui lisaks veel reedeõhtune hoogne ja pikaleveninud pidu tuletab end õõnsa enestunde näol hommikulgi meelde (pole küll ammu ette tulnud seda enesetunnet, ei teagi kas kahjuks või õnneks), pole paremat turgutajat, kui üks korralik laupäevahommikune Inglise hommikusöök. See ei pea üldse vastupidiselt laialt levinud arvamusele olema rasvast nõretav taldrikutäis, peale mida on nii raske tunne, et keeraks parema meelega uuesti magama. Päris klassikalise Inglise hommikusöögi juures on ka veel praekartulid, vorstid ja muud toekad lisandid, aga mu meelest on see juba liig ja kisub rohkem toekamat sorti õhtusöögi liigasse. Ahjus peekoni küpsetamine on hea nipp, et liigne rasv taldrikule ei jõuaks. Restil küpsedes valgub ta peekonist lihtsalt välja. Juba loomult lahjad seened ja tomatid ei vaja samuti praadimiseks kuigi palju rasvainet. Mitte, et ma rasva kardaks, lihtsalt parema enesetunde huvides ei pea teda ei pea olema üleliia palju. Röstsai vali täisterast ja seemnetega ja igatpidi hea ning ülimalt maitsev hommikusöök ongi laual. Ubadest soovitan kindlasti valida Heinzi omad, need lihtsalt on parimad. Ja see ei ole tasustatud teadaanne:)
Jah, nagu ma juba ütlesin, ei tahaks ma kedagi õpetada tomatikastmes ube soojendama ega mune praadima. Pigem tuletan meelde vana head asja. Aga retsept nagu näete on ikkagi olemas, kõik grammid kenasti kirjas ja puha. Retsept on koostatud mu “Kergemate klassikute” kokaraamatu jaoks. Ja et see on toit, mida me sööme enam-vähem täpselt sarnaselt tehtuna igal nädalal, oleks ju lausa kummaline, kui ta jääks blogisse kirja panemata.
Inglise hommikusöök
neljale
170 g Ameerika stiilis suitsupeekonit
300 g kirsstomateid
300 g šampinjone
4 muna
1 purk (400 g) valgeid ube tomatikastmes
4 täistera-röstsaia
2 sl võid
2 sl oliiviõli
soola
musta pipart
Kuumuta ahi 180 kraadini. Laota peekoniviilud ahjurestile. Nad võivad olla tihedalt kõrvuti, aga mitte üksteise peal. Tõsta resti alla küpsetuspaberiga kaetud ahjupann, nii on viimast hiljem lihtsam rasvast puhastada.
Küpseta peekonit 15 minutit, kuni suurem osa rasva on välja sulanud ja peekon parajalt krõbe. Tõsta majapidamispaberile nõrguma.
Samal ajal, kui peekon ahjus küpsemas, valmista ette muud hommikusöögi komponendid. Pane tulelele kaks suuremat panni ja üks väike pott.
Vala oad purgist potti ning lase soojaks minna.
Tükelda seened ja poolita tomatid. Kuumuta suuremal pannil 1 sl võid ja 1 sl õli. Prae seeni 10 minutit.Maitsesta soolaga. Lükka seened ühele panni poolele ja tühjale poolele tõsta tomatid, lõikepool allpool. Prae paar minutit, tõsta kööginäpitsatega ümber ja prae veel paar minutit. Maitsesta soola ja pipraga.
Kuumuta teisel pannil 1 sl võid ja 1 sl õli. Löö pannile 4 muna. Küpseta madalal kuumusel, kuni munad on sulle sobiva küpsusega. Maitsesta soola ja pipraga.
Rösti saiad.
Jaota taldrikutesse peekon, seened, tomatid, oad ja muna. Tõsta kõrvale röstsai ja kuningate vääriline hommikusöök võib alata!