itaaliapärane pitsapirukas lihavõtteks

pildi tegi jälle K. täname!



mõni retsept hakkab rääkima sinuga kohe. nagu hoobist. näiteks see. õnneks tuli ka võimalus, kuhu seda rakendada. mul on hea meel, et ma kohe jagasin jagada kogu materjali kolmega, sellest täitsa piisas terveks täispikkuses keeksivormi täiteks. minu versioon sai siis selline.


itaaliapärane pitsapirukas lihavõtteks


taigen:
3 muna
soola, pipart
400 gr jahu
vajadusel pisut külma vett, et taigen elastseks muutuks


sisu:
u 600 hr hakkliha (mina vaatasin ringi omas sügavkülmas, so selles kahes riiulis, mis mul tühjendamist vajavad. sõelale jäi metssiga ja veis. lapsele tundus hea mõte hakklihamasinat keerutada, seda käsitsi menetletavat, ning ta hakkis selle kõik kenasti ära). aga võib võtta ka samas kaalus toorvorsti sisu, aga meie toorvorstid ei ole veel sellisel tasemel, ma arvan, va need Viimsi taluturu omad.
1 keskmine sibul, hakituna
2 küünt küüslauku, hakituna
tüümiani-basiilikut maitsestamiseks, soola-pipart ka
u 300 gr tugevamamaitselist riivitud juustu (see originaalis olev Tuma on ilmselt märg unistus, aga meil saadaolevad on juba üsna head)
3 keedetud muna (kuhu panna pühademunad, eh?)
1 muna määrimiseks


moodusta taigen, ehk et klopi munad, lisa sool-pipar, ja jupikaupa jahu. kui vaja, lisa vett, mul ei olnud vaja. haki sibulad ja küüslauk, lisa hakklihale, maitsesta. riivi juust. haki keedumunad (ma ei tea, kas peaks kirjutama, et munad tuleb ka koorida, aga munad peaks jah enne ära ka koorima). jäta taignast u veerand alles ja rulli ristkülikukujuliselt nii laiali, et kataks vormi põhja ja kõik küljed, ja et natuke ka üle äärte ripuks (tegemist oli üllatavalt kergelt rullitava taignaga, ütlen mina, kes, kui vähegi võimalik, ei rulli, sest sellega on alati igavene jama). mina asetasin kõik kihtidena, ei löönud ühte potti kokku – kõige alla hakkliha, siis juustu, munad jne, järjekord pole oluline, ilmselt võiks kõige peale jääda juust. rulli lahti katteks jäänud taigent, kata sellega vorm, voldi/suru ääred korralikult kokku. küpseta ahjus u tund-poolteist kuniks pealt kuldpruun, ilmselt eritub ka pisut mahlu, aga las nad olla, kui taigen korralikult rullitud, ei pääse nad kuskile. soovitati süüa nii soojalt kui külmalt, aga leigena on lihtsam lõigata. kenasid pühi!