Jumalik Desdemona kook

See on kook, millel on oma lugu ja mis on lihtsalt jumalikult hea. Mäletan, et mu õde sai selle retsepti oma pinginaabri käest ja vist oli veel NL aeg. Ja siis me tegime seda kooki igal sünnipäeval ja muidu tähtpäeval. Iga kord käis “sõda ja kaklus”, et keegi ometi kogemata ühtki tükki rohkem ei saaks või et kes on see õnnelik, kes viimase tüki endale saab. Ema oli valmis laste kasuks enda tükikist sootuks loobuma. Vot nii hea on see kook. Ainult selle tegemine on parasjagu aeganõudev. Ja vahepeal, kui populaarsust kogusid toorjuustukoogid, vajus see kook unustusehõlma. Teenimatult, ma ütlen.

 

  • 2 muna
  • 1klaasi suhkrut
  • 1 spl met
  • 50g sulatatud võid
  • 1 tl soodat
  • 1,5-2-5klaasi jahu
  • 1 purk magusat kondenspiima
  • 200g võid
  • rõõska koort

Munad vahustada suhkruga. Lisada mesi, sulatatud või ja söögisooda. Vahusta kõik segamini ja kuumuta segu nõrgal tulle kuni keemiseni. Sega pidevalt, sest muidu kipub päris kergesti põhja kõrbema. Jahuta ja lisa siis jahu. Vormi/rulli taignast õhukesed kihid ja küpseta. Kihte peaks tulema 6-7 tk + 1 poolik (millest peale pudinad teha), kui teha 24cm diameetriga ringid.

Kondenspiim keeta 2h (selle võib vabalt eelmine pave või ka tükk aega varem valmis teha). Sega see sulatatud võiga ja lisa vajaduse järgi rõõska koort. Kreem panna kohe soojalt (st sulatatud või on ju tuline) kihtide vahele, peale riputada pudinad, mässida toidukilesse ja lasta siesta öö läbi. Osa pudinaid võib jätta alles, et need värskelt pärast seismist peale pudistada, nii jääb välimus kaunim.

Selline on originaalretsept. Aga seda ma ütlen, et mida rohkem kreemi, seda parem. Või kogus jäta samaks, aga ühe purgi asemel pane 1,5 purki keedetud kondenspiima (miks mitte lausa 2 purki!). Nüüd viimane kord ma tegin nii, et ühe purgi keetsin ise ja lisaks ostsin väikeses potsikus Jaani keedetud kondenspiima. See on selline justkui jämedast hõbepaberist potsik, millel saab kaane nagu jogurtitel pealt ära tõmmata.