Juustukook yuzu ja matchaga

yuzu ja matcha juustukook
Tegelikult ei ole minu poolt üldse ilus tegu seda koogiretsepti siia üles riputada. Põhjus lihtne: ühestki Eesti poest seda põnevat tsitrust, millega kook maitsestatud, osta ei saa. Mul õnnestus kaks vilja “näidiseks” saada ühelt Fruit Xpressi toodete esitluselt. Nii et lohutuseks võin öelda, et ega ma ise ka täpselt selle maitsega kooki ilmselt niipea ei saa. Jääb üle lihtsalt oodata (loodetavasti mitte väga kaua enam), mil Fruit Xpress avab lubatud veebipoe, kust siis saab tellida kõiksugu imetabaseid puu- ja muid vilju, muuhulgas ehk ka yuzut. Selle Hiinast pärit, aga peamiselt Jaapanis ja Koreas kasutusel oleva tsitruselise maitset on keeruline kirjeldada. Väga-väga hõrk ja eriline, tugev maitse. Justkui segu mandariinist, greibist ja laimist. Välimuselt sarnaneb ta ka kõige enam mandariinile, seemned on aga palju suuremad ja mahla vähem. Juustukoogi sees oli ta lihtsalt võrratu ja retsepti jäädvustangi siia enda jaoks lihtsalt selleks, et kohe, kui peaks taas õnnestuma seda imetabase mekiga tsitrust kusagilt hankida, kooki taas küpsetada.
Aga matcha, Jaapani rohelise tee pulber, on meil täitsa olemas. Siinsele koogikattele annab ta kauni rohelise (lausa jõuluse ju!) värvi ja õrnalt mõrkja, kuid diskreetse rohelise tee maitse. Ja ega tegelikult laheda rohelise kattega kook pea üldse tegemata jääma, kui yuzut pole. Sellest pealkirjas ka sulgudes märge muude tsitruseliste kohta. Yuzu asemel võib võtta lihtsalt laimi ja tulemuseks on samuti väga maitsev laimi-matcha juustukook. Või pool sidrunit ja voilà! – sidruni-matcha juustukook!
Koogi põhi on hästi õhuke, kasutangi viimasel ajal just seda versiooni – juustukoogis on mu meelst kõige tähtsam kreemjas siidine sisu, küpsisepõhja osaks jäägu pigem tagasihoidlik taust.
yuzu ja matcha juustukook

Juustukook yuzu ja matchaga

Põhi:

6 Digestive-küpsist (90 g)
35 g võid

Täidis:
600 toorjuustu
100 g suhkrut
1 sl maisitärklist
2 muna
1 yuzu (pressitud mahl ja riivitud koor)
100 g hapukoort

Kate:
150 g hapukoort
2 sl tuhksuhkrut
1 tl matcha tee pulbrit

kaunistuseks hakitud pistaatsipähkleid ja riivitud tsitruseliste koort

Purusta küpsised peeneks puruks. Sulata või, sega küpsisepuruga. Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpetuspaberiga. Vala küpsisesegu vormi ja suru ühtlaselt ning tihedalt vastu põhja. Aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Tõsta toasoe toorjuust suurde kaussi, lisa suhkur ja sega hoogsalt lusikaga, kuni toorjuust on kreemjas. Lisa munad ja sega läbi. Sega täidisesse riivitud yuzu koor ja mahl, maisitärklis ja hapukoor. Vala täidis koogipõhjale.
Küpseta 160 kraadi juures 45 minutit. Selle aja möödudes peaks olema täidis enam-vähem tahenenud, aga kui vormi edasi-tagasi liigutada, siis veidi veel võdiseb.
Tõsta kook korraks ahjust välja. Lülita välja ka ahjukuumus.
Katteks sega omavahel hapukoor, tuhksuhkur ja matcha. Määri kreem ettevaatlikult koogile.
Tõsta kook ahju tagasi. Hoia kooki kuumas ahjus veel 10 minutit.
Tõsta ahjust ja lase toatemperatuuril täielikult jahtuda. Kaunista hakitud pistaatsiapähklite ja riivitud tsitrusekoorega. Valmis kooki hoia külmkapis. Enne lahtilõikamist lase aga koogil tund aega toasoojas seista, nii on ta pehme ja kreemjas.

yuzu ja matcha juustukook