Kahekihiline granadilli ja vaarika kook

Ülesehituselt sarnaneb see kook selle imelise rabarberikoogiga. Kuid maitsekombinatsioon on hoopis teistsugune. Vaarikas ja granadill (inglise keeles passion fruit) annavad väga mõnusa, kergelt eksootilise, maitsekombinatsiooni. Just selline kook kaunistas meie pere emadepäeva hommikulauda. Kuna ise viibisin sel aastal samal ajal hoopis Türgis kebabi süües ning turult vürtse kokku ostes, siis tuli kook juba paar päeva varem valmis teha, aga selliste kookide puhul on hea see, et need muutuvad seistes aina paremaks. Just nii tulevad maitsed kõige paremini esile! Miks just granadill? Mul on selle viljaga alati olnud mingisugune keemia. Esimest korda maitsesin sarnast vilja Dominikaani Vabariigis, täpsemalt kutsuti seda chinola’ks. Vili on pealt heleroheline, suurem kui granadill ning pakatab seest viljalihast. Sama ei saa öelda meil poodides müüdava tumelilla granadilli sortimendi kohta, kust leiad heal juhul 9 seement ja 2 tl mahla. Mõnele võib chinola/granadilli veniv tekstuur õõvastavalt mõjuda, kuid mina ei pannud/pane seda tähelegi, sest chinola maitse oli niivõrd täiuslik ning tol hetkel midagi täiesti uut ja eksootilist minu maitsemeelele. Tänaseni armastan granadilli magustoitudes kasutada tema erilise maitse tõttu.
See kook sündis puht juhuslikult. Tegelikult küpses ahjus melktert ehk Lõuna-Aafrika piimakook, aga uimane mina olin unustanud paar ainet täidise sisse panna ja peale 1,5 h küpsetamist ning ajude ragistamist silmasin laual kasutamata ained ning mõistsin, et see täidis ei tahene iialgi minu apsu tõttu. Seepärast lendas kook vastu taevast ja tuli kiiresti midagi uut välja mõelda, sest kell oli palju ning kohvergi oli veel pakkimata. Ja improviseeritud tulemusega võis vägagi rahule jääda. Millist kooki küpsetasid aga sina emadepäevaks ?
Vaja läheb:
Põhi: 
  • 2,5 dl jahu
  • 0,75 tl soola
  • 90 g külma võid
  • 0,5 dl külma vett
  • 2 spl kaerahelbeid
Täidis:
  • 400 g vaarikaid (võib kasutada ka külmutatud vaarikaid)
  • 400 g suhkruga kondenspiima
  • 4 munakollast
  • 2 sidruni mahl
  • Kate:
  • 2 dl vahukoort
  • 2 spl tuhksuhkrut
  • 250 g toorjuustu
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 5 granadilli (passion fruit)
  • Soovi korral 1/4 sidruni mahl
*Soovi korral kaunista pealt želeesuhkruga. Selleks lase 2 dl veel keema tõusta, lisa 1 dl želeesuhkrut, lase suhkrul lahustuda ja lisa 1-2 granadilli sisu. Vala segu viimasena ühtlaselt koogi peale.
1. Sega omavahel jahu ja sool. Tükelda külm või ja näpi jahu sisse, seejärel lisa vesi. Sõtku tainas ühtlaseks ja pane 30 minutiks külmikusse.
2. Võita 23 cm läbimõõduga koogivorm. Rulli jahusel pinnal tainas õhukeseks ning tõsta koogivormi sisse. Tasanda ääred noaga. Raputa peale kaerahelbed ja suru õrnalt taigna sisse. Küpseta põhja 10 minutit 200-kraadises ahjus.
3. Sega omavahel vaarikad, kondenspiim, munakollased ja sidrunimahl. Vala täidis eelküpsetatud põhja peale ning küpseta veel 200-kraadises ahjus 10-15 minutit. Lase koogil täielikult maha jahtuda.
4. Katte jaoks vahusta koor tuhksuhkruga, lisa toorjuust, vanillisuhkur ja 5 granadilli sisu (soovi korral lisa 1/4 sidruni mahl). Sega ühtlaseks ning vala jahtunud koogi peale. Lase külmkapis vähemalt 5 h seista.
5.* Mina kaunistasin koogi pealt poolikute granadillidega, täitsin need kreemiga ning peale panin kõigile 1 tl granadilli sisu.Katsin pealt želeesuhkru ja granadilli seguga. Seejärel raputasin peale valge šokolaadi laaste!