Kaks hilissuvist pirukat. Üks tomatite, teine puravikega.

tomatipirukas ja puravikupirukas/tomato tart and wild mushroom tart

Puravikke saab nii metsast kui turult. Nädalapäevad tagasi tegin tiiru metsas ja sain täitsa mitu ponksi puravikku. Täna tegin tiiru Keskturul ja imekaunid puravikupoisid ilutsesid mitmel letil.
Tomateid jagub ka, aga ilmselt enam mitte väga kauaks, sest soojust ja valgust jääb iga päevaga vähemaks ja vähemaks… Nii et võtame viimast!
Nii lehttainapirukad kui krõbesaiad (allpool) valmivad kiiresti, näevad kenakesed välja ja no olgem ausad, maisevad ka ikka hullult hästi! Seega ideaalsed külalistele, kasvõi ootamatutele, pakkumiseks.

Mul oli 500 grammine külmutatud pärmi-lehttaina pakend, sees kaks 250-grammist tükki. Sellist ongi hästi mugav kasutada, kui tahad teha kaks erinevat pirukat. Loomulikult võib ju teha ka ühte sorti pirukat, siis arvesta lihtsalt katte ainete kogus topelt.

Sibulane puravikupirukas

  • 250 g pärmi-lehttainast
  • 2-3 sl võid
  • 1 sibul
  • puravikke (3-4 keskmist)
  • võid
  • soola
  • 3 sl hapukoort
  • piparttilli

Haki sibul ja lõika puravik viiludeks või tükkideks. Kuumuta pannil või, prae selles sibul läbipaistvaks (hoidu pruuniks kõrvetamast). Lisa puravikud, maitsesta soolaga ja prae veel umbes 5 minutit. Tõsta puravikud-sibulad ootele.
Rulli sulanud tainas veidi õhemaks, kujult las jääda ikka ristkülik. Lõika servadest 1 cm kauguselt noaga tainasse terava noaga sisselõige, aga mitte päris lõpuni. Selline “raam” aitab kaasa äärte kerkimisele. Mul sellest lõikest lausa illustreeriv pildike olemas, tehtud kunagi küll väiksemate lehttainapirukate küpsetamisel, aga see ei muuda praegu asja:

DSC_4170

Määri tainale, lõikest sissepoole ühtlaselt hapukoor. Sellele laota puraviku-sibulasegu. Jahvata peale pipart. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni piruka servad on kuldsed. Raputa pirukale rohkelt hakitud värsket tilli.

Sinepine tomatipirukas

  • 250 g pärmi-lehttainast
  • 2 sl hapukoort
  • 1,5 sl sinepit (kasutasin tavalist Dijon’i, väga mõnus jääks kindlasti ka täisterasinep)
  • 1 suur tomat või kaks väiksemat (näiteks erivärvilist)
  • soola
  • piparttüümiani
  • oliiviõli

Tainaga toimi samuti kui eelmise piruka juures kirjeldatud.
Sega omavahel hapukoor ja sinep. Määri tainale, lõikest sissepoole. Viiluta tomat(id) õhukesteks viiludeks ja laota pirukale. Raputa peale soola, musta pipart ja tüümianit. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni piruka servad on kuldsed. Kui soovid, lisa serveerimisel veel värskeid tüümianilehti, paar lisakeerdu pipart ei tee ka paha. Enne söömist nirista peale veidi oliiviõli.

*****************************************

Ja veel üks maitsev moodus puravikele ja tomatitele!
Kui lehttainast pole või lihtsalt ei ole parasjagu pirukaisu, siis saab samade katetega meisterdada pirukatest mitte vähem maitsvad krõbesaiad (bruschettad). Siin ei ole mõtet koguseid anda, tehke aga nii palju, kui toorainet on ja ära jaksate süüa:)
bruschettas with tomato and wild mushrooms/krõbesaiad tomati ja puravikega

Tarvis läheb:

ciabattaviile

küüslauku

Rösti ciabattaviilud ahjus, pannil või grillil. Hõõru iga röstitud saia pealmist poolt poolekslõigatud küüslauguküünega.

 

Tomatikate:

tomateid
oliiviõli
basiilikut
soola
pipart

Täpsed tomatibruschetta instuktsioonid siin.

Puravikukate:

võid
sibulat

puravikke
soola
pipart

tüümiani

Haki sibul ja lõika puravik viiludeks või tükkideks. Kuumuta pannil või, prae selles sibul läbipaistvaks (hoidu pruuniks kõrvetamast). Lisa puravikud, maitsesta soolaga ja pipraga. Prae veel umbes 5 minutit. Sega hulka tüümianilehed. Tõsta kate saiadele.