Kalapuljongi ja tšilli-küüslaugu krevettidega risoto 

Vahel sünnivad juhuse tahtel ühed parimad toidud. Nimelt keetsin kalasuppi, aga puljongit tuli liiga palju. Ma ei tea, kus mu mõtted olid, aga liiga palju hakkisin ka supipõhja jaoks köögivilju (sibul, küüslauk, varsseller, porgand). Nii ma siis mõtlesin, kas saaks mõnes toidus ülejäägid ära kasutada ja mõte läks “mereteemalisele” risotole. Plaanisin keeta risoto kalapuljongiga ning peale panna teravaid (ohtralt tšillit ja küüslauku) krevette.

Tulemus oli lihtsalt ülimaitsev – üks parimaid risotosid, mis ma üldse söönud olen. Tasub teinekordki suuremas koguses kalapuljongit keeta.

Risoto jaoks läheb tarvis (3-4 le):
  • 1 suur porgand
  • 1 suur sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 sellerivars
  • ca 25 g võid
  • 3 dl risotoriisi (nr Arborio)
  • 1 dl valget veini
  • meresoola
  • ca 0,7-1 l kalapuljongit
  • ca 70-100 g parmesani
Peale:
  • rohkelt hakitud küüslauku, tšillit ja peterselli
  • võid
  • tiigerkrevette
  • meresoola
Riivi porgand jämeda riiviga, tükelda sibul, küüslauk ja varsseller peenikeseks. Hauta madala kuumusel võis ca 5 minutit. Tõsta kuumust ning lisa hoolikalt pestud risotoriis. Sega läbi ning kalla peale valge vein; lase alkoholil kuumuses aurustuda. Kalla peale kolmandik puljongist (parim on allakeedetud puljong) ning keeda madalal kuumusel kuni vedelik keeb riisi sisse.. Aeg-ajalt sega ning lisa puljongit. Risotoriis vajab valmimiseks olenevalt sordist 14-17 min, ära üle keeda. Viimasena sega sisse riivitud paremsani juust ning lase mõni minut kaane all tõmmata. Lisa vajadusel ka soola, aga arvesta, et parmesan annab ka ohtralt soolasust.
Samal ajal valmista kiiresti krevetid. Mina eelistan tiigerkrevette ning olude sunnil saab neid praegu vaid sügavkülmutatuna (tuleb eelnevalt sulatada). Haki küüslauk, tšilli ja petersell peenelt. Kuumuta pannil või, lisa hakitud maitseained ning minuti pärast ka krevetid, woki mõned minutid (ära krevette kummiseks kuumuta).
Tõsta risoto kaussi ning kalla pannilt peale teravad krevetid. Soovi korral jahvata peale veidi musta pipart. Tasub proovimist!