Kana-õuna salatiga võileib

idee tuli tegelikult Saaremaa Toidufestivalilt, La Perla õunakohvikust. Mulle õun ja kana meeldisid, aga mulle ei meeldinud, et see õun seal toores oli. Et õun ei oleks toores, tuleb kompotiseerida meie saares oleva kuuriesise „kompotiõunapuu“ pealt pärit õunu. Sest need ei lähe ei pruuniks ega pehmeks, ja on hästi magusad. Nendest tehtud mahl on hallikasroheline ja hägune, aga kõige parem mahl üldse, mis ma saanud elus olen. Ja õunakompoti retsepti pedaalisin ma välja oma emalt – teha siirup, kus on liitri vee kohta 200 gr suhkrut, see kuumaks ajada, õunad tükeldada ja puhastada, ja siirupis jaokaupa kuumutada – nii kaua, kui on „valmis“ ehk et õunad muudavad värvi, aga mingil juhul ei tohi keeta. Siis tuleb juba töödeldud õunad panna purki, ja kui purk täis, siis kuum siirup peale. Ja nii purk-purgi haaval. Üsna tüütu, aga tulemus on seda väärt. Kanasalat ise on seevastu imelihtne.
kana-õuna salat
2 ahjusküpsetet kana rinnafileed, tükeldet kujul
paar tl sinepit
kompotiõunu, hakituna, u pool kana kogusest
majoneesi
paar keerdu soola
haki ja sega majoneesi ja sinepiga, timmi soolaga maitse parajaks. lase natuke maitsetuda. Mulle soolane ja magus koos maitsevad, kellele ei, sellele see salat ilmselt ei sobi. Aga nii kana kui õunajääkide realiseerimiseks on see üsna hea võimalus.