Karamelli-šokolaaditort

Päevad lähevad järjest lühemaks, õues on miskipärast pime nii hommikul kui ka õhtul. Praegusel rõskel, külmal ja pimedal ajal tuleb veidi rohkem kui tavaliselt pühendada aega sellele, et oma meeleolu kõige hea ja rõõmuga üleval hoida. Igast päevast võiks leida midagi ilusat ja kui ei leia, siis peaks hoopis ise midagi maitsvat ja imelist valmistama.

Nii tore, et see kõik ongi ju meie endi kätes, et me saamegi ainult ise oma elu ilusamaks teha!

See pidulik karamelli-šokolaaditort tõstab küll su meeleolu kohe mitme leveli võrra. Samuti sobib see väga hästi ka juba tulevasse jõuluaega, sest loob oma välimusega tõelise pühademeeleolu!

Retsepti leiad ka ajakirja Toit ja Trend november-detsember numbrist!

Kogus: 8-10 tk

Biskviit:

130 g tumedat šokolaadi

130 g võid
130 g suhkrut
130 g nisujahu
3 muna
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
Kreem:
 2 topsi (2x190g) karamelliseeritud kondenspiima
300 g mascarpone toorjuustu
150 g vahukoort
10 g želatiini+ 2 spl külma vett
Niisutamiseks:

2 spl konjakit/brändit

1 dl suhkrusiirupit
Kaunistamiseks:

apelsiniviile

roseepipart
kaneeli
Kõigepealt valmista šokolaadibiskviit. Haki šokolaad väiksemateks tükkideks. Sulata või koos šokolaadiga madalal kuumusel kuni kõik on ühtlaselt sulanud. Sega sisse suhkur ja jäta mõneks minutiks jahtuma.
 Eralda munakollased -valgetest. Vahusta munakollased šokolaadisegu sisse.
Munavalged vahusta eraldi kausis tugevaks vahuks.
 Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sooda.
 Sega õrnalt spaatli või suure lusikaga alt-üles tõstes pool munavalgevahust šokolaadisegu sisse. Sõelu nüüd peale jahusegu ja sega jälle õrnalt kõik segamini. Lõpuks lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega kõik kokku. Vala koogitainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (ca 18 cm läbimõõduga) ja küpseta 175 kraadi juures 25-30 minutit.

Biskviidi valmidust võid proovida väikese puutikuga. Kui keskele pistetud puutikk jääb kuivaks, siis on biskviit valmis. Lase jahtuda.

Vahepeal valmista kreem. Kreemi jaoks vahusta omavahel mascarpone, kondenspiim ja vahukoor paksuks vahuks. Paisuta želatiini külmas vees mõni minut ja sulata siis kuumaveevannis. Lase natuke jahtuda ja vala siis peene joana pidevalt vahustades kreemi sisse. Jaota kreem kolmeks osaks nii, et lõpuks saad ka ääred kreemiga ära katta.

Jahtunud biskviit lõika kolmeks kihiks. Tõsta siis üks kiht biskviiti selle sama lahtikäiva koogivormi põhja, kus biskviidi küpsetasid.

Sega omavahel suhkrusiirup ja konjak/brändi. Niisuta sellega biskviidikihti ja määri siis sellele kreemi. Tee samamoodi ka kahe järgmise kihiga ja jäta kreemi natuke alles. Hoia torti 3-4 tundi külmkapis.

Eemalda siis vormist ja viimistle tort ülejäänud karamellikreemiga.

Kaunista apelsiniviilude ja roseepipraga.

Pidu võib alata!

Foto: Triinu Tamberg

PS! Kui Sa teed seda torti, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!