Karamellise punasibula galett rukkipõhjal
http://jazzinokitchen.blogspot.com/2016/07/karamellistatud-punase-sibula-galett.html
Galette või eestikeelde mugandatult galett tähendab nii tatrajahust pannkooke, mõnel pool Prantsusmaal küpsiseid ja ka kõiksugu ümmargusi krõbedaid küpsetisi. Laiemalt tuntakse galette’idena lahtisi rustikaalse vormiga pirukaid, kus ääred on täidise peale veidi lohakalt lapatud, andes küpsetisele kodukootud mulje. Kui varem olen galette teinud pigem magusaid, nagu näiteks see täisterapõhjal kookosega rabarberigalett ning soolased lahtised pirukad on saanud ikka endale ausa quiche’i vormi, siis siin punasibula küpsetises tundus just galeti talupojalik vorm sobivat. Punased sibulad on karamellistatud ning palsamiäädikalt värvi saanud, nii et piruka täidis tuli pea must.
Punase sibula galett
Rukkitainas:
- 70 g võid
- 170 g täistera rukkijahu
- 1 muna
- 15 g külma vett
- 1 tl soola
Täidis:
- 500 g punast sibulat
- või-õli segu praadimiseks
- korralik törts konjakit
- 2 sl palsamiäädikat
- 3 sl (demerara) suhkrut
- 150 g maitsestamata toorjuustu
- 1 tl kuivatatud tüümiani
- soola
- musta pipart
Mikserda või koos jahu ja soolaga köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa vesi ning muna, sega ühtlaseks ning suru tainas palliks. Mässi taignapall kilesse ning lase külmkapis pool tunnikest puhata.
Samal ajal valmista täidis. Koori ja viiluta peenelt sibulad. Prae sibulaid või-õli segus mõni minut, lisa väheke soola ja tüümian. Vala pannile konjak ning lase alkoholil aurustada. Nüüd lisa palsamiäädikas ja suhkur ning hauta madalal kuumusel sibulad pehmeks ning karamelliseks – see võtab aega umbes 20 minutit. Timmi maitse paika soola ja pipraga.
Rulli tainas jahusel laual u 0,5 cm paksuseks ringiks ning keera küpsetuspaberi abiga ümber. Määri toasoe toorjuust taignarattale nii, et äärtest jääb u 3-4 cm vabaks. Vala sibulasegu toorjuustule ja keera taignaääred täidisele. Küpseta galetti 180 kraadi juures u 40 minutit, kuni taignaääred on kenad kuldsed.
Nukrat kaunist kõrvailu. Gabriel Fauré “Sicilienne” tšellole ja klaverile, op. 78.