Kartuli ja porgandi juust
Pildike on mõõdus A6 ehk 148 x 105.
Kogus: neljale-kuuele
Koostis:
300 g kartulikuubikuid (toorest, kooritud kartulist)
150 g porgandikuubikuid (toorest, kooritud porgandist)
8 sl / 30 g maitsepärmi (minu lemmik on Bon Soya, müügil Prismas, Kaubamajas ja ökopoodides)
120 ml külma vett
1 ½ tl soola
80 ml rafineeritud oliiviõli (sest peab olema neutraalne maitse)
1 tl valge veini äädikat, õunaäädikat või sidrunimahla
Valmistamine:
Keeda kartulikuubikud ja porgandikuubikud ühes potis rohkes vees pehmeks (umbes 15 minutit). Kurna ja vala kannmikserisse (sellega saab kaste kõige kreemjam). Lisa maitsepärm, vesi, sool, äädikas või sidrunimahl ja rafineeritud oliiviõli. Blenderda minut-paar, kuni kaste on kreemjas. Kasuta soojalt või jahuta maha (jahtudes kaste ka pakseneb). Säilib külmkapis 2-3 päeva.
Kui valmistad kastme ilma õli lisamata, jääb selle värvus oranžim ja tuhmim. Maitse on hea, aga natuke porgandisem.
Kui sul ei ole maitsepärmi, siis jääb kastme tekstuur sama hea, aga maitse ei ole nii sügav ja juustune, vaid lihtsalt soolakas.