Kartuli ja porgandi juust

Mul on nii kahju öelda, et minu uus kokaraamat, mis pidi ilmuma üleeile, ilmub uue nädala alguses. Ja seda trükikoja segaduse tõttu. Nii valus! Aga teile armsad inimesed, kes tahtsid minu raamatut enda emale emadepäevaks kinkida, kujundas mu imeline õde Kudrun Vungi sellise kauni kaardikese, mille saab välja printida ja emadepäeva kaardi vahele susata:

Pildike on mõõdus A6 ehk 148 x 105.

Ja lohutuseks panen täna kirja ka oma viimase aja lemmikretsepti!
Ma olen kartulijuustust juba ammu kuulnud. Iga kord mõtlesin, et see nüüd küll midagi väga erilist olla ei saa. Kartulist kreemjas ja veniv juustukaste? Vaevalt. Aga millegipärast tekkis mul tuhin see lõpuks järgi proovida. Võtsin ette selle retsepti ja asusin köögivilju koorima. Lõpptulemus oli nii-nii maitsev!
 Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: neljale-kuuele

Koostis:

300 g kartulikuubikuid (toorest, kooritud kartulist)
150 g porgandikuubikuid (toorest, kooritud porgandist)
8 sl / 30 g maitsepärmi (minu lemmik on Bon Soya, müügil Prismas, Kaubamajas ja ökopoodides)
120 ml külma vett
1 ½ tl soola
80 ml rafineeritud oliiviõli (sest peab olema neutraalne maitse)
1 tl valge veini äädikat, õunaäädikat või sidrunimahla

Valmistamine:

Keeda kartulikuubikud ja porgandikuubikud ühes potis rohkes vees pehmeks (umbes 15 minutit). Kurna ja vala kannmikserisse (sellega saab kaste kõige kreemjam). Lisa maitsepärm, vesi, sool, äädikas või sidrunimahl ja rafineeritud oliiviõli. Blenderda minut-paar, kuni kaste on kreemjas. Kasuta soojalt või jahuta maha (jahtudes kaste ka pakseneb). Säilib külmkapis 2-3 päeva.

Kui valmistad kastme ilma õli lisamata, jääb selle värvus oranžim ja tuhmim. Maitse on hea, aga natuke porgandisem.

Kui sul ei ole maitsepärmi, siis jääb kastme tekstuur sama hea, aga maitse ei ole nii sügav ja juustune, vaid lihtsalt soolakas.