Keeks kastanipüreest
mida teha ootamatute külaliste korral, kui tahaks peale sahvrist leitud hirvelihast lõigatud viilude manustamist ka suutäie magusat saada? ikka loomulikult kastanipüree baasil tehtud keeksi;) ilmselt ei ole kedagi teist selle kastanipüree kappi tekitamises süüdistada kui iseennast. aga siis tuli päev, kui sellele lisandus veel 1 tuub Crème de Marrons de L’Ardèche (A.O.C) määret, siis ei olnud tõesti enam mõtet vastu punnida. retsepti otsides saabus kergendus, sest enamik vaesekesi pidi alles oma kastaneid korjama, puhastama, keetma ja püreestama hakkama, kui mina juba elegantse lusikatõmbega purgi puhtaks tegin…
NB! need kogused on sellise suurema keeksivormi jaoks, mis on u A4 pikkusega, pisema vormi puhul peaks koguseid poole võrra vähendama.
- 4 muna
- 2 dl suhkrut (kui tõesti peaks ette juhtuma juhus, et kastanipüree nö otse puu alt peaks tekitatama, siis peaks panema suhkrut rohkem, ja püree omakorda vähem magusa tegema. aga magusa püree puhul on isegi seda suhkrut tiba palju)
- 2 dl rapsiõli
- 5 dl jahu
- 2.5 tl küpsetuspulbrit
- 1.5 tl kaneeli ja 0.5 tl riivitud muskaatpähklit või 3 tl piparkoogimaitseainet
- 1 tl soola
- 5 dl kastanipüreed
1. kauss – klopi munad suhkruga, lisa õli
2. kauss – mõõda jahu, küpsetuspulber, sool ja maitseained
vala kauss nr üks kaussi nr kaks (või vastupidi), sega, lisa kastanipüree (ja ära sega liiga palju). vala võiga määritud või paberiga kaetud keeksivormi, küpseta 180 kraadil umbes tunnike, kuniks tikk puhtana välja tuleb. jõulud võivad tulla küll;)