Kilusalat

Kilusalat ei nõua lauale pääsemiseks erilist sündmust ega kindlat aastaaega. Tegelikult ei sea piiranguid ka toidukorrale, sest ühtviisi hästi sobib ta nii hommiku- kui õhtueineks. Saabuva Eesti sünnipäeva puhul võib seda mõistagi ka valmistada, isegi kui lookas lauda plaanitud pole või hoopis just siis, kui kodune peolaud veel ühe roa napilt ära mahutab.

Ise puhastatud kilud maitsevad minu arvates paremini ja eriliseks luksuseks võib pidada lausa ise valmistatud vürtsikilu, kuid sama universaalne kui salat ise, on ka sinna sisse vupsav kilu ja  tegelikult ei ole ka valmispakendatud kilufileel viga midagi. Kartuli võib siinses retseptis soovi korral asendada rukkileivakrutoonidega. Selleks eemalda neljalt leivaviilult koor ja lõika sisu ühesuurusteks väiksemateks kuubikuteks. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormile ning piserda õliga. Küpseta 200 kraadises ahjus 5-8 minutit, kuni kuubikud on kergelt krõbedad ning puista need salatile.
KILUSALAT
neljale
16 vürtsikilufileed
4 keedetud kartulit
4 muna
2 hapukurki, tükeldatud
8 redist, viilutatud
Tilli, hakitud
2 rohelise sibula vart, hakitud
4 peotäit salatilehtede segu
Kaste:
1 tl teralist sinepit
1 tl mett
4 sl oliiviõli
julge sorts sidrunimahla
soola
pipart
Vala toasoojad munad keevasse vette, alanda kuumust ja lase 6minutit podiseda. Jahuta need seejärel külmas vees paar minutit, koori ja lõika sektoriteks. Loksuta väikeses, keeratava kaanega purgis tugevalt kokku kastme koostisained. Sega enamusega kastmest (jäta 1sl varuks) tükeldatud kartulid,  rediseviilud , roheline sibul, salatilehed ja hapukurk ning laota segu vaagnale või eraldi portsjonitena taldrikutele. Aseta peale munasektorid, kilufileed, pisut maitserohelist ja kastmejäägid. Serveeri kohe.

* Retsept ilmus ka Postimehe nädalalõpulisas Elustiil 13.02.2016