Kitsejuustuorsoto peedi ja peekoniga
Kruubid, peet ja sealiha-puhas Eesti toit! Sügis-talve sobib selline tummine taldrikutäis nagu maasikad vahukoorega kesksuvesse. Peedile ei ole lisatud ei soola ega pipart, aga polegi vaja, sest mõnusa maitse saab ta hoopis peekonist väljasulanud soolasest suitsumaitselisest searasvast. Lisaks flirdib peediga orsotosse segatud kitsejuust ja tüümianist tuleb aroomi, mis seob kogu roa ühte. Peedid: 800 g tooreid peete, mul oli neli umbes 200-grammist 2 küüslauguküünt 1 sl punast veiniäädikat 1 tl kuivatatud tüümiani v 1 sl värske tüümiani lehti Orsoto: 200 g odrakruupe 2 sl oliiviõli 2 sl võid alguses + 2 sl võid lõpus 1 sibul 100 ml valget veini 1 l köögiviljapuljongit (kõike ei pruugi vaja minna) 100 g pehmet kitsejuustu Veel: 200 g suitsupeekonit (parem on tükk, kui viilud). Serveerimiseks mõrkjamat sorti salatilehti ja värsket tüümiani meresoola(helbeid), värskelt purustatud musta pipart 1. Alusta sellest, et pese peedid puhtaks ja kuivata. Mässi fooliumisse ja küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes tund aega. Peedid peaksid olema valminuna nii pehmed, et kahvel läheb küll sisse, aga peet osutab veel nõrka vastupanu. Lase peetidel jahtuda. Koori ja tükelda. Jäta ootele. 2. Nüüd valmista orsoto. Pese kruubid hoolega puhtaks. Haki sibul. Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas 2 sl oliiviõli ja 2 sl võid. Hauta selles madalal kuumusel sibul läbipaistvaks. Lisa kruubid ja kuumuta segades koos sibulaga läbi. Vala peale vein. Lase veinil kruupidesse imenduda. Vala kruupidele peaaegu kogu puljong korraga ja hauta vaiksel tulel, kuni kruubid on al dente. Sega aeg-ajalt, et vältida põhjakõrbemist. Kui kogu puljong on kruupidesse imendunud, aga kruubid tunduvad ikka liiga kõvad, lisa veel puljongit ja hauta veel veidi aega. Kruubid küpsevad parajaks umbes poole tunniga. Tõsta tulelt ja sega hulka veel 2 sl võid ja kitsejuust. Klopi kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga. Soolaga tasub olla ettevaatlik, sest puljong sisaldab seda tavaliselt niigi. 3. Tükelda peekon väikesteks ribadeks. Prae peekonitükid kuival pannil igast küljest krõbedaks. Liiga pruuniks pole tarvis kärsatada. Tõsta peekoniribad vahukulbiga köögipaberile nõrguma, kuniks kuumutad peekonist väljasulanud rasvas peeti koos maitseainetega. Lõika küüslauguküüned hästi õhukesteks viiludeks. Tõsta peekonirasva sisse pannile küüslauk, peeditükid, veiniäädikas ja tüümian. Kuumuta segades 5 minutit. Ja nüüd serveerima! Tõsta taldrikule orsoto, lisa peet ja peekon, kaunista värskuse ja värvi lisamiseks mõne ribastatud salatilehe ja tüümianiga. Soovi korral maitsesta valmis portsjonit veel meresoola ja paari keeru pipraga.