Kitsepiimast kodune jogurt ja viigimarja-mandli clafoutis

Heh, tean küll, et olen selle viigimarja postitusega lootusetult hiljaks jäänud. Ilmsel värskeid viigimarju naljalt enam poest või turult ei leia, aga mine tea… Tegelikult pole  sellest suurt midagi, sest selle retsepti põhitegija on hoopis jogurt ja viigimarjad võib vabalt hooajalisemate jõhvikatega asendada.
Aga jogurt, tegu on siis täpsemalt isetehtud kitsepiima jogurtiga.  Pean tunnistama, et olen kitsepiimast ja sellest valmistatud toodetest sõltuvusse langenud ja ma ei saa sellest üle, oma jõududega kohe kindlasti mitte. See sõltuvus on nii suur, et nüüd valan oma hommikukohvile ka juba ainult kitsepiima ja hommikud on aina kenamad hallist ilmast hoolimata:) Õnneks tekib  pisemaid ja ka pisut suuremaid kitsefarme  Eestimaale pidevalt juurde. Kellel oma tuttav farmer teada, peab ainult järge pidama, et õigel hetkel tellimuse sisse annaks ja värske kitsepiim kohale sõidutatakse.
Linnainimesel on kõige paremini kättesaadav Konju talu ja Andri-Peedu talu tooted. Neid saab juba päris hästi ka supermarketitest kätte. Aga jogurtiga ei pruugi alati nii hästi minna. Kuigi see pole ka miski häda, sest müügile on jõudnud  selline tore toode nagu Yo-Aktiv juuretis, millega saab ise kodus jogurtit valmistada. Pakis on viis 1 grammist portsionit, ühest jagub 1-2 liitri jogurti valmistamiseks. Jogurtijuuretis sisaldab külmkuivatatud piimhappebaktereid Lactobacillus bulgaricus ja Streptococcus thermophilus.  Ei sisalda säilitusaineid, värve ega GMO-d. Müügil on juuretis Ökosahvris ja Tallinna Kaubamaja Toidumaailmas.
Jogurti valmistamine on lihtne, kuid nõuab hapnemise aega ja mõningast planeerimist.
1.  Kuumuta piim enne hapendamist  kuni peaaegu keemiseni, 90-95C-ni. Lühiajaline läbikuumutamine annab jogurtile paksu konsistentsi.
2.  Jahuta piim enne juuretise lisamist maha 42-44 kraadini, sest hapnemine toimub just sellisel temperatuuril. Lisa  juuretis 42-45 kraadisele piimalele. 1 pakike on sobiv 1-2 l piima kohta.
4. Sega juuretis  hoolikalt piimaga läbi ja  jäta jogurt  sooja kohta (näiteks ahju 44 kraadi juurde  või kasuta näiteks termokastis hoidmist) ca 5-6 tunniks hapnema. Hapnemise ajal segada ei tohi!
5. Kui umbes 5 tunni möödudes on näha, et kalgend on tugev, sega jogurti läbi ja jahutada. Jogurtit võib ka ilma läbi segamata jahutada. Enne söömist hoia jogurtit  jahedas/külmas üle öö, siis moodustub ilus ja paks kalgend.
6. Juuretisepakki hoia  külmkapis.
Loomulikult võib jogurtit valmistada ka lehmapiimaga, kõik eelpoolöeldu kehtib samamoodi. Mina pole lehmapiimaga veel katsetanud ja ausalt öeldes ei jõua ma ka kunagi kitsepiimaga sellise päris paksu ja Kreeka jogurti sarnase paksuseni, aga isegi see pole mind häirinud. Valmis jogurt on lihtsalt võrratu, et söö või niisama au naturelle, muidugi on ka kõik lisandid mida suudad välja mõelda igati sobivad ja täiendavad maitset. Marjad, pähklid, moosid, puuviljad jne.
Mina tegin ülimalt mahlaka magustoidu, mida on imelihtne valmistada, aga jube raske on lusikat kõrvale panna. Mul juhtus nii, et enne pidama ei saanud kui see suur kauss oli tühi.
Viigimarja- mandli clafoutis
2 muna
100 g mandlijahu
1-2 sl vahtrasiirupit
100 ml (kitsepiima)jogurtit
1 sl võid
5-6 viigimarja või meelepäraseid marju
mandlilaaste või pekanipähkleid
mett
Serveerimiseks soovi korral jäätist.
Klopi munad lahti, lisa jogurt, vahtrasiirup ja mandlijahu. Sega ühtlaseks. Viiluta viigimarjad. Määri vorm(id) võiga ja aseta viigimarjad vormi, kalla tainas peale ja puista pinnale mandlilaastud või pähklid ja nirista pinnale vedelat mett. Küpseta 200 kraadi juures u 20 minutit (sõltuvalt vormi suurusest) kuni pealt on kuldpruun ja tainas hüübinud. Serveeri leigelt koos jäätisega.