Klassikaline kringel kaneeliga

Nii mõnigi kord olen ma siin blogis maininud, et mul on pisike sõltuvus. Nimelt on mul nõrkus kringlite järele. Selle söömist ei juhtu küll väga tihti ette, aga kui juba kringli söömiseks läheb, siis peab see olema ääretult mahlane, värske ja ülimalt hea! Meie peres on juba traditsiooniks kujunenud, et sünnipäevahommikuti on sünnipäevalaual üks isetehtud pehme kringel. Kuna üks pisike härrasmees sain täna meie peres juba 7, siis ei puudunud laualt ka seesama kringel. Minu arvates peab üks selline küpsetis olema nii hea, et soovid koheselt ka peale esimese tüki söömist teist tükki haarata. Mul on üks selline hea kringliretsept välja pakkuda, mis maitseb alati kõigile!
Kui ma selle retsepti järgi esimest korda kaneelirulle tegin, siis ei olnud kahtlustki, et sellest saab minu lemmik pärmitainaretsept, mida hea kasutada nii erinevate pisikeste magusate saiakeste, kui ka kringli valmistamiseks. See retsept pärineb tegelikult Angeelika Kangi hiljuti ilmunud kokaraamatust “Ahjusoe” ning  selle retsepti järgi valmivad ka populaarsed kaneeli- ja kardemonisaiad, mida leiate kohvikutest Katharinenthal ja Cafe More. Nagu alljärgnevalt näete on tegemist hästi lihtsa retseptiga ning lõpptulemus jääb hästi kohev, pehme ning võine. Niisiis, käed jahuseks ja küpsetama!

Sellest kogusest saad ühe pisema kringli!

Tainas:
2,5 dl piima
25g pärmi
100 g suhkrut
4 g soola
500 g jahu
90 g võid

Täidis:
90 g võid
90 g suhkrut
8 g jahvatatud kaneeli

Kuumuta piim käesoojuseks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit. Täidise valmistamiseks sega komponendid omavahel ühtlaseks.

Kerkinud tainas pane jahusele lauale ning sõtku kergelt lahti. Seejärel rulli piklikuks tükiks. Määri peale või-täidis ning rulli tainas pikemast servast kokku. Seejärel lõika pikuti rull pooleks ning põimi kokku neid rulle üksteisest üle tõstes. Tõsta kokkupõimitud rull küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (26 cm) ning küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Peale küpsemist piserda üle kergelt veega ning enne serveerimist raputa peale tuhksuhkrut.