Klassikalised šokolaaditükkidega küpsised

Kõige traditsioonilisemate krõbedate küpsiste valmistamiseks tasub kindlasti piiluda sedasama retsepti. Ma võin teile julgelt kinnitada, et see retsept on suurepärane ning õnnestub iga ilma ja tujuga. Tõsi, pisut armastust ja kodusoojust ei tee kunagi küpsetamisel paha;) Tegemist on kõige klassikalisemate küpsistega, mis peidavad endas šokolaaditükke. Krõbedust on nendel küpsistel ka meeldivalt palju ning võib öelda, et need on ühele tõelisele küpsisõbrale igati õiged ampsud.

Kindlasti kasutage küpsiste valmistamisel ehtsat võid ning ärge asendage seda margariini või mõne muu sarnase tootega. Sobiva šokolaadi võite valida oma maitsemeeltele kohaselt. Mina kasutasin võrdses koguses tumedat šokolaadi ning piimašokolaadi, sest nii on küpsistes pisut magusust ning tumedale šokolaadile omast tummisust. Retsept ilmus ka ajakirja Maret aprillikuu (2015) numbris.
Lisaks ka mõned vihjed, et lõpptulemus võimalikult maitsev tuleks:
– Või peab taina valmistamisel olema toasoe, kuid siiski mitte üleliia pehme. Liigpehme või puhul võivad küpsised jääda üleliia rasvased.
– Muna olgu taina valmistamisel kindlasti toasoe!
– Käsitsi tainast segades saad pisut pehmemad, mikseriga vahustades aga krõbedamad ja õhulisemad küpsised.
– Sega tainast korralikult – nii palju kui vaja, aga nii vähe kui võimalik. Ühesõnaga, väldi ülesegamist.
– Ära kindlasti unustage lisamast soola. See rikastab ja täiustab maitseid, tugevdab šokolaadisust ning pehmendab magusust.
– Soovite pontsakamaid küpsiseid? Sellisel juhul pange tainas pärast valmimist umbes 30—45 minutiks külmkappi.
– Soovite küpsist, mis küpsedes suureks ja õhuliseks valgub? Sel juhul pange küpsised kohe pärast taina valmimist ahju.
– Kindlasti arvestage küpsisepallide asetamisel ahjuplaadile, et küpsedes need kerkivad ja sulavad ka laiali, seepärast jätke kindlasti piisavad vahed küpsemiseks.

30 tk

150 g toasooja võid
75 g fariinsuhkrut
75 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 muna
200 g jahu
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
150 g šokolaadi (sobib tume, valge või piimašokolaad)

Sega või suhkrutega vahule. Seejärel sega juurde muna ning mikserda tainas kiiresti ühtlaseks. Sega ülejäänud kuivained omavahel ning lisa või-suhkrusegule. Haki šokolaad meelepärasteks tükkideks ning lisa segades kõige viimasena tainasse.

Vormi tainast pallikesed (sellest kogusest saad umbes 30 tainapallikest) ning aseta piisava vahega ahjuplaadile. Suru hästi kergelt tainapall pisut lamedamaks. Küpsetage ahjus 175 kraadi juures 13—15 minutit.