Kodune halvaa ja teistmoodi meehalvaa

Halvaa on teadagi selline maius, mille puhul kehtib ütlus: ulatad sõrme, võtab kogu käe! Tegu on ju sellise riukaliku maiustusega, mille söömist ei saa lõpetada enne, kui see otsas on. Ajakirja Maret jaanuarikuu numbri tarbeks võtsin ma juba ammu plaanitud koduse halvaateo ette. Retsepti variandiski olid ootel minu vanaema vanas retseptivihikus. Ma pean ütlema, et mõnus tegevus on see halvaategu.
Halvaa valmistamise meetodid on erinevad, kuid üldiselt kasutatakse halvaa tegemisel seesamipastat ehk tahhiinit, ning veest ja suhkrust keedetud siirupit. Niimoodi valmistades jääb lõpptulemus parajalt murenev ja kiuline – justkui poest ostetud. Tahhiinit võib leida mahepoodidest ja suurematest toidukauplustest.Kui te seda aga poest ei leia, siis võib valmistada ka pisut teistsugust maiust – meehalvaad. See jääb küll traditsioonilisest halvaast teistsuguse maitse ja pehmema tekstuuriga, kuid meesõpradele meeldib kindlasti.
Loomulikut võib lisada halvaale ka erinevaid lisandeid, sobivad näiteks mõru kakaopulber, riivitud apelsini- või sidrunikoor, kuivatatud puuviljad, tšilli, kookoshelbed või jahvatatud kaneel. Selleks, et koduhalvaa paremini säiliks, on soovitatav seda hoida pimedas. Vältige liigset soojust ja õhu juurdepääsu. Õhuvoolu vastu aitab, kui panete halvaa säilituskarpi, pakite toidukilesse või fooliumi. Õhukindlalt suletud halvaad saate säilitada ka külmkapis.
…ja alljärgnevalt 2 halvaaretsepti…..

Kodune traditsiooniline halvaa

  • 5-6 sl vett
  • 2 dl suhkrut
  • 2 dl tahiinit
  • soovi korral pähkleid või muid meelepäraseid lisandeid

Pane vesi ja suhkur pannile ning lase suhkrul madalal kuumusel sulada, aeg-ajalt segades (kui Sulle tundub, et segu jääb liiga paks, siis lisa pisut vett). Kui suhkur on sulanud, tõsta pann tulelt ja lisa tahiini. Sega korralikult. Soovi korral sega juurde ka meelepärased lisandid. Pane halvaa toidukilega vooderdatud säilituskarpi või väiksemasse vormi. Tõsta toidukile ääred halvaa peale ja lase vähemalt paar tundi jahedas taheneda.

Meehalvaa

  • 2 sl vett
  • 200 g mett
  • 250 g maapähkleid
  • 100 g päevalilleseemneid

Kuumuta vesi koos meega madalal kuumusel keemiseni. Rösti pähkleid kuival pannil ja jahvata koos seemnetega pulbriks. Lisa meesegule ja kuumuta segades, kuni saad ühtlase massi. Pane halvaa toidukilega vooderdatud säilituskarpi või väiksemasse vormi. Tõsta toidukile ääred halvaa peale ja lase vähemalt paar tundi jahedas taheneda.