Kohast valmistatud ceviche

No tegelikult on meri vaid SEAL, siin on rohkem järv, kui mitte bassein (oleneb, kuidas parajasti vaja). Järvedel on välja kuulutatud jäälemineku keeld, servad on juba lahti sulanud, keskel paistab jää tumesinisena nagu õudusfilmis ning mõnes (pais)järves avaneb kevadiselt õnnetu pilt ummuksisse jäänud lõpnud kaladega. Mis teha, kuid loodus parandab oma haavad ise.
 
Tegelikult on nii, et 15. mail algab Peipsil kohapüügi keeluaeg (kestab kuu aega), kuid enne jõuab teha ühe püügi näiteks paberõnge või kummardus maani – pärisõngega, hakkida kokku suurepärase suupiste sudakas à la Varnja soo või Kallaste pank ja tõdeda, et elame selle kevade üle, mis siis, et umbes täna tulnuks kartul maha panna.

Kellel sudakapüük peaks untsu minema, siis alternatiivina võib kasutada karpkala, Härjanurme aitab ikka :).

200 g koha- või karpkalafileed
2 marineeritud kurki
1 Peipsi sibul
1 laimi mahl
soola
suhkrut (soola-suhkru suhe võiks olla 2:1)
2-3 sl pohli või jõhvikaid
musta pipart

Eemalda kalafileel nahk ja haki liha hästi väikesteks kuubikuteks (alla 1 cm oleks OK). Haki kurk ja sibul kalast väiksemateks kuubikuteks. Sega algul kala laimimahla ja soola-suhkruga, paari minuti pärast lisa kurk, sibul ja marjad. Lase segul umbes 10 minutit maitsestuda, vajadusel lisa soola. Paku röstitud krõbedal saial koos pipraveskist keerutatud tibakese musta pipraga. Isegi pits haljast ei teeks sinna juurde paha.

Kohast valmistatud ceviche`i retsept ilmus aprillikuu Tiius.

from Tiramisust ja Fata Morganast