Kohupiima-purukook marjadega

Mind ajendas seda juttu kirjutama Pille postitus moosiga purukoogist, kus ta endale omase põhjalikkusega jagas ka teisi purukookide retsepte, sh ka ühte minu rukkijahu ja õuntega küpsetist, mille ma millegipärast kohe esimesena välja pakkusin, kui Pille purukoogi retsepte küsis. Ma isegi ei tea miks just sellele retseptile viitasin, sest tegelikult on mul blogis terve hunnik erinevaid purukooke:) Samas see rukkijahust purutaina ja õuntega kook on üks selliseid, mida ma ise väga armastan, ning mille kohta mulle on paar tuttavat öelnud, et nad on sellest sõltuvuses. Üks tüdruk nt oli pärast sünnitust rangel dieedil lapse allergiate tõttu, aga kuna see kook olevat olnud ainus, mida ta süüa sai, siis olevat ta seda ülepäeviti küpsetanud ja ise kogu koogi korraga ära söönud. Niiet ilmselt see on ka üks põhjuseid, miks ma just selle koogi teiste hulgast välja valisin:)
Aga tegelikult on mul purukookide retsepte päris palju, sest ma armastan MAHLASEID kohupiima ja hapukate marjadega purukooke! Ja ma armastan kohupiima üldse, samuti hapusid marju magusas koogis!:) Mulle on koogi puhul alati kõige olulisem, et see ei oleks kuiv, mis ka seletab seda, miks ma vist kunagi ise ei ole klassikalist moosiga purukooki teinud – aga ehk on muidugi asi mu eelarvamuses ja tegelikult on see üks igati maitsev kook:) Eks peab millalgi ära proovima ;-)
Mul endal on ka tegelikult üks ilma kohupiimata ja ainult purukattega küpsetise retsept blogis olemas – tegin selle sügisel pohlade ja õuntega, särtsu annab juurde sidrunikoor. Siis on mul üks väike variant “koogi kiirabi’ks”, mille kohta Peeter Pihel ütleb, et see on ta naispere lemmik!:) Üka rabarberiga, siis üks rukkijahuga, kakao ja  rukkijahuga retsept, ja siis veel üks plaadikook. Ja üks retsept on isegi inglise keeles! Niiet puru(kohupiima ja marja)koogid ruulivad!!! :)
Igal juhul kui Pille poleks seda teemat algatanud, oleks see postitus jäänud sündimata, kuigi ma tegin pildid juba suvel Vormsil ära ja kirjutasin hiljem jutu ka juurde. Ma ei tea miks ma lihtsalt ei tundnud, et tahan selle puhul “publish”-nuppu vajutada – ühtegi ratsionaalset põhjust igal juhul ei ole:) Kusjuures Vormsil olles küpsetan ma seda purukooki alati mitu plaaditäit ja ma pole kunagi näinud, et midagi peale puru sellest alles jääks isegi neil kordadel, kui oleme seal väiksema seltskonnaga:) Niiet tänud Pillele ja head küpsetamist!

See kohupiima-purukook on ülilihtne teha ja jube hea! Mul on see kook juba aastaid (7-8 a vähemalt) kasutusel igasugustel üritustel ja sünnipäevadel, kui rahvast on palju. Tavaliselt on see üks mitmest koogist laual, aga alati üks esimesi, mis otsa saab. Arvan, et olen kohupiima-purukooki erinevate marjade, aga ka rabarberi ja õuntega, kokku ilmselt sadu kordi küpsetanud. Mõned aastad tagasi sai seda kooki isegi nii palju tehtud, et kui me ühe sünnipäeva menüüd õdedega arutasime, siis Karina ütles, et ärme seda kooki seekord tee – me oleme seda juba nii palju söönud:)

Minupoolsete muudatustega retsept on pärit Selveri retseptivaramust, aga kui toidublogides ja -portaalides ning kohvikutes ja pagariärides tähelepanelikult ringi vaadata, siis kohtab nii seda retsepti kui ka selle retsepti järgi tehtud kooki ikka päris tihti. Isegi kahe käe sõrmedest jääks kõigi nende kohtade, kus ma seda näinud olen, ülesloetlemisel väheks.

Kasutada võib kohupiima-purukoogi puhul ükskõik milliseid marju, mida parajasti kodus võtta on, samuti tükeldatud õunu ja rabarberit. Sügavkülmutatud marju pole vaja enne koogile panemist üles sulatada, aga kui need on siiski üles sulanud, siis nõruta neid enne sõelal. Sellel pildil on külmutatud mustikatega tehtud kook – mustikaid enne ei sulatanud

Purutaigen:

  • 225 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 5 dl nisu- v maisijahu
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 2-3 dl kookoshelbeid

Täidis:

  • 1 kg kohupiima
  • 400 g hapukoort
  • 5 muna
  • 2,5 dl suhkrut (kui on magus kohupiim, siis kindlasti vähem)
  • 1 spl vaniljesuhkrut
  • 400-500 g vaarikaid, kirsse v muid marju
Sega omavahel jahu, sool, sooda, küpsetuspulber, vaniljesuhkur ja kookoshelbed. Näpi juurde külm või ja suhkur ning sega (näpi) purutaoliseks taignaks. Täidise jaoks sega kohupiim, hapukoor, munad, suhkur ja vaniljesuhkur.
Pane 3/4 taignast plaadile, kata kohupiimaga, aseta peale vaarikad vm marjad ja seejärel ülejäänud puru. Küpseta 200 kraadi juures u 30 minutit.

Sellel pildil on aga üks talvine külmutatud (ja eelnevalt üles sulatatud) kirssidega variant