Kohupiima-rabarberikook

/Prindi retsept/
Praeguse kuumusega olen oma ahjust üritanud ikka väga suure kaarega mööda käia ja teha nägu, et selline imeasi meie majapidamises lihtsalt puudub. Ometi on peale lõunat väljas juba nii väljakannatamatult kuum, et totaalsest tohmistumisest ja ilma suurema ajutegevuseta eksisteerimisest enam palju puudu jäägi. Tuba oma nelja seina, päikese eest kaitsva katuse ja külmapuhuriga on praegu tavapärasest armsamaks kohaks muutunud.. ja mina veel arvasin, et olen soojalembene inimene!?
Kogu selle jutu loogiliseks jätkuks oleks praegu üks väga ahjuvõõras retsept, aga tegelikkus on hoopis ebaloogilisem. Täpselt sama ebaloogiline kui minu ilmselgelt päikesetohmistusest tingitud tegevus oma ahju eksistentsi taasavastamise näol. Oli see tõesti kuumus, hõredaks kitkutud rabarberipõõsas, asjaolu, et tegevusetus is not an option või kõik need koos, aga kooki ma igatahes küpsetasin ja nagu te isegi aru saate, jäin ellu ka :)
Tegelikult on meie rabarberipõõsas viimasel ajal kiireid kahanemismärke näidanud ja selles saab süüdistada ohtrates kogustes rabarberivee joomist (kurke veel omast käest võtta ju pole), mis praeguse palavaga on õige hapukas ja hea! Aga et ükspäev mitte täiesti tühjaks rüüstatud põõsast eest leida, sellest meeltesegaduses koogitegu.
Kook on ise lihtne, nagu üks kohupiimakook olema peab, aga mõne pisikese lisandiga saab soovi korral talle särtsu juurde keerata. Mina kasutasin selleks kohupiimatäidises veidike apelsini riivitud koort ja kattena ühtesid väheseid poeküpsiseid, mida ma üldse tarbin: Marks & Spenceri ingveriküpsiseid, millele võib veel väheke vunki juurde keerata värske või jahvatatud ingveri lisamise näol. Kui ingveriküpsiseid käepärast pole, siis klassikaline kaneel + suhkur toimetab rabarberiga ka suurepäraselt ja ei lase koogil liiga igavaks jääda.

 Põhi:
3,5 dl jahu
125g võid
50g suhkrut
näpuotsaga soola
1 muna

Kate:
250g kohupiima
150g maitsestamata jogurtit
100g suhkrut
2 muna
1 tl vanillsuhkrut
*1 spl apeslini riivitud koort või 1 tl riivitud ingverit
300g rabarberit

Peale:
purustatud ingveriküpsiseid või suhkrut + kaneeli

Mõõda taina jaoks jahu, suhkur, sool ja toasoe või köögikombaini ning töötle ühtlaseks purutaoliseks tainaks. Lisa muna ning töötle veel, et tekiks ühtlane vormitav tainapall (ära üle töötle). Keera pall kilesse ning tõsta 30-60 minutiks külmkappi.

Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Määri 24 cm läbimõõduga koogivorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga ning suru tainas selle põhjale ja äärtele.

Sega omavahel kohupiim, maitsestamata jogurt (kasutasin Pajumäe talu maitsestamata jogurtit), suhkur, vanillisuhkur ja munad ühtlaseks kreemjaks massiks. Soovi korral lisa maitseks apelsini riivitud koort või riivitud ingverit.
Vala kohupiimatäidis põhjale.

Pese ning tükelda rabarberivarred (mina ilusaid punaseid koduaia rabarbereid ei koori) ning laota kohupiimatäidisele.

Kõige peale raputa soovi korral purustatud ingveriküpsiseid (mina lisan veel väheke ingverit) või kaneelisuhkrut vastavalt maitsele.

Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit.

Enne serveerimist lase täielikult maha jahtuda.