Kohupiimakreemi ja mustikatega šokolaaditort
Aeg on kevadiselt ülikiire ja nagu ilusate päikseliste ilmade põhjustatud igasugustest kiusatustest veel vähe oleks, algas reedel Jazzkaar, kus peaaegu iga päev vähemalt üks väga hea kontsert on, mida kindlasti(!):) kuulata on vaja, ning toimub igasuguseid põnevaid toidusündmusi, millest üks olulisemaid on ilmselt selle aasta 50 parima söögikoha välja kuulutamine. Nimekiri on kättesaadav siin ja selles on suisa 12 uut restorani!
Mustikate, kohupiimakreemi ja šokolaadibiskviidiga tort valmis mul sel korral vabariigi aastapäevaks, kuid tegelikult sobib see söömiseks ka kõigil muudel tähtpäevadel. Või miks mitte ka argipäeval, sest ülemäära ajakulukas ega töömahukas kook ei ole – pigem vastupidi:) Kuna aga minu jaoks on ka Jüripäev ehk 23. aprill olnud alati tähtpäev, siis on see koogiretsept tänasesse päeva lausa suurepärane!
Kasutasin ühte oma ammust biskviidiretseptidest, mida teen tavaliselt valge šokolaadiga. Seekord aga proovisin teha tumedat koogipõhja ehk asendasin valge šokolaadi tumedaga ja lisasin kakaopulbri, et tort oleks kontrastsem. Ka nii oli hea, niiet üks retsept, aga kaks erinevat varianti ;-)
Kuigi biskviit sisaldab võid ja šokolaadi, on seda ikkagi vaja väheke niisutada, sest muidu jääb tulemus pisut kuivavõitu. Seekord kasutasin immutamiseks kohvi, aga heleda biskviidi puhul on eriti hea kasutada piima või ohtra piimaga kohvi, mõnda mahla vm meelepärast vedelikku.
Mustikate asemel sobivad koogile suurepäraselt vaarikad, eriti siis, kui teed koogipõhja hoopis valge šokolaadiga, samuti maasikad ja kirsid, aga ka põldmarjad ja sõstrad.
Head küpsetamist ja toredat Jüripäeva!
- 150 g tumedat šokolaadi
- 170 g toasooja võid
- 250 g suhkrut
- 3 suurt toasooja muna
- 250 g jahu
- 1 tl soodat
- ¾ tl soola
- 1 sl kakaopulbrit
- 2,4 dl keefiri
- 6 sl (tuhk)suhkrut
- 2 sl vanillisuhkrut
- 400 g toasooja toorjuustu
- 400 g kohupiima