kõige lihtsam sai

kui olnud koroonaviirus ja kõik olid sunnitud kodus olema, siis olnud Namis lihtne potisaia retsept. kui juba Nami ütleb, et see on maailma kõige lihtsam sai, siis ta peab seda olema;) vahepeal tegid seda juba kõik. no mitte just kõik, aga… no siis läksin ma ka kööki, kõigepealt saia tegema (etteruttavalt olgu öeldud, et see võttis aega 2 päeva). kui sai lõpuks valmis sai, siis ma läksin korraks elutuppa, kui kõik äkki köögi vahet seerima hakkasid. ma läksin siis ka. ja minu suureks üllatuseks oligi saiast allest see kannikas…

lihtne potisai

500 g nisujahu või speltapüülijahu
10 g peenikest soola
0,25 tl kuivpärmi
450 g käesooja vett
Lisaks:
veidi oliiviõli
soolahelbeid
Sega tainakausis jahu, sool ja kuivpärm. Lisa käesoe vesi ja sega lusikaga ühtlaseks. Kata kauss puhta räti või kilest vannimütsiga. Jäta 12-24 tunniks toatemperatuurile seisma (u 20 C). Umbes 2 tundi enne küpsetamist suru tainas rusikaga alla. Lase uuesti kerkida 1,5-2 tundi.
30 minutit enne küpsetamist kuumuta ahi 230 C. Pane väiksemat sorti malmpott ahju, et see kuumeneks. Kui ahi ja pott on kuumad, võta ahjust välja ja kalla poti põhja 1-2 sl õli. Kummuta tainas kuuma poti sisse, piserda peale samuti veidi õli ja soovi korral veidi soolahelbeid. Kata malmpott kaanega ja küpseta 30 minutit kaane all 230-kraadises ahjus. Siis eemalda potilt kaas ja küpseta veel 15-20 minutit, kuni potisai on pealt kenasti kuldpruun ja koputades kumiseb. Võta ahjust välja, lase 20-30 minutit jahtuda ja rahuneda kas malmpotis (ilma kaaneta!) või metallrestil.
Algidee: Jim Lahey retsepti jagas Mark Bittman ajalehes “The New York Times” 8.11.2006