Kookose-kanakarri ja apelsinikook

Kui A Le Coq uuris, kas ma uute õllesortide juurde toitu sobitada sooviksin, ei tulnud mul pikalt asja kaaluda. Suur kiire polegi tükk aega blogisse lubanud, pealegi on minu arvates igati tervitatav, et väikeste pruulikodade kõrval ka suurtootjad oma valikut mitmekesistavad ja sugugi mitte ainult kindla peale välja ei lähe. IPA, Blond ja Kriek, mis äsja liinilt kauplustesse hüpanud, on nimelt küllaltki erilise maitsega tegelased, mida siiani pigem eriõllede riiulist sissetoodud kauba või väiketootjate sildi all leida võis. Maitse üle võib alati vaielda, sest niipalju kui on inimesi, on ilmselt alati ka arvamusi, kuid silmaringi avardamiseks ja tutvuse tegemiseks sobivad nimetatud õlled küll vast enamikule. Seda enam, et hinnaklass ka kõvasti soodsam kui eksportkaubal või eripruulikodade käsitööl.

Esmaseks saigi ette võetud IPA ehk Indian Pale Ale. See õllesort eristub teistest õige tugevalt tuntava humalamaitsega, mis niisama luristamiseks kindlasti mõeldud pole –  pigem ikka rahulikus tempos maitsmiseks. Minu maitsemeel siin midagi kohatut ei kohanud – IPA karamellisus ning mõrkjas humal olid purgis täitsa olemas. Selle õlletüübi sünd on suures osas praktiline – nimelt asusid inglased peale India vallutamist sinna laevadega ka õllelaste vedama, kuid pikk loksumine ei mõjunud õlule just hästi ning see kippus riknema. Et asja parandada, valmistatigi kangem ja rohkem humalat sisaldav õlu, mis reisi kenasti vastu pidas.
Õllesommeljee Oskar Pihlik, soovitab konkreetse IPA-ga sobitada näiteks soolaseid ja praetud roogi, juustu ja soolapähkled, India toite (kana jms), Mehhiko toite (tacod, fajitad, burritod), grill-liha (burgerid, steigid) ja magustoitudest näiteks šokolaaditrühvleid, porgandikooki, piimašokolaadi jne.
Nagu näha, peaksid selle õllega sobima päris mitmed toidud. Ka märgib ta, et kolm põhimärksõna on siin mõrusus, humal ja karamell.
Et magus siin sugugi välistatud polnud, siis katsetasin siia juurde kohe muidugi ühte õige apelsinist kooki ning päritolu peale mõeldes ka kergemat kanakarrit. Minu meelest sobisid õllega mõlemad kenasti. Eks ma natuke lootsin ka sellele, et kui belglased juba tükk aega oma  IPA sekka apelsinikoort ja koriandriseemneid miksivad, siis see komplekt ka väga vale olla ei saa. Kummalisel kombel sobis õlle ja koogi juurde ka jäätis, mille peale mu tavaloogika ilmselt ei tulekski. Kana juures oli põnev tamarindine maitse, mis õllega minu meelest päris hästi haakus. Ilmselt ei ole aga hullu, kui tamarind karri seest ka välja jääb (sest seda lihtsalt päris igas poes ei leidu). Ja mulle tundub, et mõni Tai-tüüpi karri sobiks selle õllega ka väga hästi.
KOOKOSEKARRI KANAGA
neljale
700 g kondiga kanakoibi või –kintse, nahk eemaldatud
1 sl musti sinepiseemneid (soovi korral)
2 sibulat, viilutatud
2 tomatit, tükeldatud
0,5 tl kurkumit
2 sl tamarindipastat (soovi korral)
3-4 dl vett
Karripasta:
100 g kookoshelbeid
1 sl õli
3 küüslauguküünt, kooritud
Pöidlasuurune jupp ingverit, kooritud ja hakitud
1 sibul, kooritud ja hakitud
0,5 tl fenkoliseemneid
1 tl musta pipart
4 tera nelki
1 jupp kaneelikoort
2 tl jahvatatud koriandriseemneid
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 – 1 tl tšillihelbeid
3 dl vett
Alustuseks valmista karripasta, selleks viska blenderisse kergelt tükeldatud sibul ja ingver ning küüslauguküüned. Kuumuta pannil õlis kookoshelbed ja kõik karripasta nimistus välja toodud vürtsid. Sega kuumutamise ajal hoolega, kuni kookoshelbed on omandanud kuldkollase jume, seejärel eemalda kaneelikoor ja vala pannisisu blenderisse. Lisa juurde vesi ning töötle ühtlaseks.
Kuumuta pannil paar supilusikatäit õli ja pruunista kanatükid. Tõsta need hetkeks kõrvale ja lisa pannile mustad sinepiseemned, kui neid kasutad. Kui seemned praksuma hakkavad, lisa sibul ja kurkum. Kuumuta neid segades paar minutit, kuni sibul pehmeneb. Lisa tomatid, karripasta, tamarind ning vesi. Maitsesta soolaga ja sega ühtlaseks. Nüüd lisa pannile ka kana ning lase kaanega kaetult u 30 minutit vaikselt podiseda. Serveeri koos riisiga ja puista peale koriandrilehti.
TAGURPIDI APELSINIKOOK
kaheksale
Kate:
2 väiksemat (veri)apelsini, õhukeselt viilutatud
1,5 dl suhkrut
0,5 dl vett
2 viilu ingverit
2 tera nelki
50g võid
Põhi:
1,5 dl suhkrut
150 g toasooja võid
3 muna
1 väiksema apelsini mahl ja riivitud koor
200 g mandlijahu (või köögikombainiga jahvatatud mandlilaaste)
1 dl maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl kurkumit
Vala suhkur ja vesi potti ning kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud. Lisa apelsiniviilud, nelk ja ingver ning lase vaikselt u 20 minutit podiseda. Vahepeal keera ja vajuta kergelt lusikaseljaga apelsine, et need oleksid vedelikuga kaetud. Tõsta pott tulelt.
Taina valmistamiseks vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad ning apelsinikoor ja-mahl. Sega kokku kuivained ja lisa või-munasegule. Sega korralikult läbi.
Tõsta apelsinid siirupist välja ja lase vedelik tugevalt keema, kuni see on pisut paksenenud. Lisa või ja kuumuta segades veel pisut. Võta pott taas tulelt ja vala apelsiniviilud jälle tagasi ning sega ettevaatlikult läbi.
Lao apelsiniviilud võiga määritud 25 cm läbimõõduga ümmargusse vormi (soovitavalt sellisesse, mis lahti ei käi). Vala peale siirupivedelik ning kõige peale tainas. Küpseta 180 kraadises ahjus u 35 minutit. Kata vorm serveerimisnõuga ja pööra kook ühe ropsuga ümber nii et see vaagnale maanduks. Vajadusel raputa veidi. Lase koogil vormi all jahtuda, seejärel tõsta vorm koogilt. Serveeri näiteks koos vanillijäätisega.