Kookosene toortatraroog musta küüslauguga 

Küüslauk ja must? Kohe ei saanudki aru, et kuidas must. Kas kasvabki maa sees musta värvi küüslauk või mis? Aga ei. Tegu on hoopis karamellistatud küüslauguga, mis valmib nädalaid madalal temperatuuril ja kontrollitud niiskuses. Küpsemise käigus reageerivad aminohapped ja redutseerivad suhkrud, mis annab küüslaugule aroomi ja süsimusta värvi. Kui värske küüslauk on teadagi milliste maitseomadustega, siis must küüslauk on magus, veidi hapukas ja veidi karamelline, tunda on röstimise mekki ning õige natuke kumab läbi ka küüslaugu enda iseloomu. Tekstuurilt on ta pehme, veidi vetruv ja kleepuv ning mulle meenutab ta natuke kuivatatud musta ploomi.
Must Küüslauk valmib vaid Eesti küüslaukudest, millel pärast õigeaegset korjamist lastakse mõnda aega päikese käes soojal maapinnal kuivada. Siis küüslauk puhastatakse, kooritakse käsitsi ning säilitatakse teatud kindlatel tingimustel nädalaid. Kvaliteetse toote saamiseks on väga oluline jälgida õiget temperatuuri ja niiskusrežiimi. Õige valmimishetk määratakse maitsmisel. Kui must küüslauk on valmis, siis lastakse sel taheneda ja kuivada ning seejärel sorteeritakse ja pakendatakse õhukindlalt. Hoolikas toorainevalik, teadlik valmistamine ja õiged säilitamisvõtted aitavad enamikku küüslaugu headest omadustest jätta alles ka musta küüslauku.
Näiteks on küüslauk kui antibiootikum, aidates võidelda põletike ja bakteritega. Lisaks soodustab ta ka seedeorganite tegevust, tugevdab südametegevust, vähendab kolesterooli hulka, ergutab immuunsüsteemi ja mõjub ka kui afrodisiaakum. Kui toorest küüslauku on üsna keeruline suurtes kogustes tarbida, siis must küüslauk on puhas rõõm – nosi lihtsalt kommi asemel.
Must küüslauk sobib nii magusate kui soolaste toitude maitsestamiseks. Näiteks meeldib mulle tükeldada seda selliste toitude sisse nagu orsoto, risoto ja pasta. Must küüslauk sobib ka leivamäärete, tummiste püreesuppide ja pirukatäidise maitsestamiseks. Magusatest toitudest passib ta kõige paremini kokku šokolaadiga – trühvlid ja šokolaadikoogid.
Musta Küüslauku saad tellida kodulehelt või siis soetada järgmistest poodidest: Piprapood, Sojapood, Stockmanni ja Solarise toidupood ning Pärnu Keskuse, Lõunakeskuse ja Astri Keskuse Taluturg. Rohkem infot: www.mustkuuslauk.ee
1 dl toortatart
2 dl vett
1 dl lahjemat kookospiima
soola
4 musta küüslaugu küünt
1-2 sl röstitud seesamiseemneid
veidi õli või kookosrasva
Kuumuta pannil veidi õli või kookosrasva. Lisa tatar ning pruunista seda 2-3 minutit aeg-ajalt segades. Vala peale 2 dl vett, lase keema tõusta ning jäta 10 minutiks tasasele tulele podisema. Kui vesi on tatrasse imbunud, siis lisa kookospiim ja lase ka sellel tatra sisse keeda. Pressi juurde musta küüslaugu küüned, sega ja kuumuta läbi korraks läbi. Kõige lõpuks lisa kuumal kuival pannil röstitud seesamiseemned. Serveeri näiteks ahjus röstitud/aurutatud juurviljade või värske salatiga. Kõrvale sobivad hästi ka pestod (nt rukolapesto).