Kõrvitsapirukas tomati, oliivide ja mozzarellaga

kõrvitsapirukas tomatite, oliivide ja mozzarellaga/pumpkin galette with olives, tomatoes and mozzarella

Aeg on nii kaugel, et uus ajakirja “Tiiu” number tuleb peagi trükikojast. See tähendab, et saan lõpuks oma oktoobrikuised ajakirjaretseptid ka blogisse lisada.
Igaks juhuks mainin, kui tekib küsimus, et mis “Tiiu” siia üldse puutub, et toimetan selle värske ajakirja toidukülgi. Ühesõnaga, teen hästi toredat ja mulle südamelähedast toidutööd!
“Siit nurgast ja sealt nurgast” on muidugi endiselt puhtalt hobi, kirg ja kellestki/millestki sõltumatu minu armas ja isiklik toidupäevik. Sellestsamast blogist siin on aga alguse saanud ka kogu mu blogiväline toiduteemaline tegevus, seega ei saaks ma kuidagi jätta ju seda siin kajastamata, kas pole.

Alustuseks “Tiiu” retseptidest üks mõnus kõrvitsapirukas ehk –galette. Galette võib tähendada soolast tatrajahust pannkooki (Bretoni galette), aga ka prantsusepärast rustikaalset pirukat, mida võib küpsetada nii soolaste kui ka magusate täidistega. Vabakujulise piruka tegemine ei nõua kuigipalju nikerdamist, aga õhuke tainakiht ja rohke täidis teevad temast mahlase ja maitsva suutäie. Ühe suure piruka asemel võib vabalt teha mitu väikest portsjonpirukat.

Piruka tegemine on hästi lihtne vaatamata sellele, et tegevuskäik on igavesti pikk. See on sellepärast, et pea kõik koostisained tuleb enne pirukale ladumist läbi küpsetada ja selle kirjeldamine venitabki kirjelduse pikaks. Tegelt pole hullu midagi!

Tainas

2 dl nisujahu
0,5 dl rukkijahu
0,5 tl meresoola
0,5 tl kuivatatud tüümiani
90 g külma võid
3 sl külma vett

Täidis

u 300 g puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat
8 poolitatud kirsstomatit
2 sl oliiviõli (1+1)
1 sl võid
3 sibulat õhukeste ratastena
125 g tükkideks murendatud mozzarella juustu
6 musta oliivi (näiteks Kalamata), eemalda kivid ja poolita
värsket tüümiani
soola, pipart
balsamico kreemi

pumpkin galette

Taina jaoks sega omavahel kõik kuivained, haki sisse külm või ja pudista näppude vahel või haki pika noaga puruseks. Lisa külm vesi ja suru tainaks. Vajuta tainapall lapikuks, keera toidukilesse ja pane tunnikeseks külmkappi.
Samal ajal valmista ette täidis. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Laota sellele kõrvitsatükid, nirista neile 1 sl oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga ja sega kergelt läbi. Kõrvitsate kõrvale lao poolitatud kirsstomatid. Küpseta kõrvitsat ja tomateid 20 kuni 25 minutit. Sega vahepeal kõrvitsatükke üks kord.
Kuumuta pannil ülejäänud oliiviõli ja või ning hauta sibularõngaid madalal kuumusel seni, kuni kõrvits ja tomatid on ahjus, s.t 20 kuni 25 minutit. Maitsesta sibul vähese soolaga.
Võta tainas külmkapist ja rulli jahusel laual hästi õhukeseks ringiks. Tõsta tainale kõrvits, tomatid, sibul ja oliivid nii, et äärtest jääks u 4-5 cm vabaks. Täidise vahele lüki mozzarella tükke. Raputa peale veidi soola ja pipart. Tõsta tainaääred täidise peale.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni tainas on kuldne ja krõbe. Kui täidis kipub kõrbema, kata see fooliumiga.
Raputa valmis pirukale värske tüümiani lehti.
Kui värsket tüümiani käepärast pole, lisa täidisele enne küpsetamist 1 tl kuivatatud tüümiani.
Nirista enne söömist pirukale veidi balsamico kreemi.
Parim leigelt!

Retsept ilmus ajakirjas “Tiiu”, oktoober 2011