Kreemjas läätse-juurviljakarri

See retsept sündis nii nagu sünnivad paljud minu retseptid – valmistan meile lihtsalt õhtusööki, aga söök saab nii hea, et pärast kirun, et koostisosi kirja ei pannud ja portsukest pildistamise tarvis alles ei jätnud. See viimane on eriti kerge juhtuma. Ning kuna ma pildistan ainult päevavalges, siis hommikuks pole õhtusöögist enam tihti jälgegi. Aga kui toit saab nii maitsev, teen seda rõõmuga uuesti ja uuesti.

See kreemjas läätse-juurviljakarri on tõeline rõõm kõhule ja maitsemeeltele. Ma üldse armastan väga juurvilju. Porgand, juurseller, peet ja kaalikas on minu menüüs väga tihti. Pealegi on need naeruväärselt odavad ja väga tervislikud. Siia karrisse läksid juurseller ja porgand, mis sobivad koos läätsedega suurepäraselt. Kreemja kastme valmistasin loomulikult päevalilleseemnetest. Karri saab hästi toitev tänu läätsedele ja päevalilleseemnetest kastmele. Maitselt on see hästi-hästi õrnalt hapukas ja meenutab väga klassikalist jogurtiga tehtud karrit. Juurseller koos vürtsidega lisab mõnusa maitsenüansi. Koos riisiga serveerituna on see üks suurepärane lõuna-või õhtusöök. Kui sulle meeldib värske koriander, siis see sobib ka siia roale väga hästi garneeringuks.

Valmistamisaeg: 10 minutit aktiivset, 30-40 minutit passiivset

Kogus: 4-6 inimesele

Koostis:

Karri jaoks:

3-4 sl õli
2 sibulat
3 keskmist porgandit
jupp juursellerit (umbes 200 g)
1 sl karripulbrit
1 sl ingveripulbrit või jupike värsket ingverit
2 sl jahvatatud koriandrit
200 g kuivatatud rohelisi või pruune läätsi
1 l + 400 ml kuuma vett
1 tl soola

Kastme jaoks:

150 g kooritud päevalilleseemneid
240 ml vett
1 tomat
2 sl õuna- või veiniäädikat
2 küüslauguküünt
½ tl soola
1 ½ sl sojakastet või tamarit

Valmistamine:

Aja paksema põhjaga pott kuumaks ja vala sinna õli. Lisa hakitud sibulad. Prae paar minutit. Lisa porgandirattad ja kuubikuteks lõigatud juurseller. Sega ja prae minutike. Lisa kõik vürtsid, sega ja prae hetk veel. Lisa läätsed ja vesi. Keeda keskmisel kuumusel kaane all, kuni läätsed on pehmed (umbes 30-40 minutit).

Samal ajal valmista karri sisse käiv kreemjas kaste. Selleks keeda päevalilleseemneid 15 minutit. Kurna ja blenderda koos ülejäänud koostisainetega ühtlaseks kreemjaks kastmeks.

Kui läätsed on pehmed, lisa umbes teelusikatäis soola ja kogu kreemjas kaste. Sega hoolikalt läbi ja lase minut-paar podiseda. Serveeri karrit näiteks koos riisiga.