Krehvtine kõrvitsasupp

Head uut aastat! Mina igatahes keeldun uskumast kõiksugu masendavaid ennustusi ja proovin vähemasti ise teha kõik selleks, et käesolev tuleks täis rõõmu, glamuuri ja vahvaid ettevõtmisi, ning et jätkuks vanu ja uusi sõpru, kellega koos kõike seda jagada! Uut Tigu soovin ka, aga see jääb ilmselt minu mõjusfäärist juba kaugemale.:)

Kui vana aasta lõpp kaldus (julgen arvata, et paljudel) kulinaarselt ikka pigem selline toekam olema, siis jaanuar tõotab (vähemasti minul) tulla tublisti tervislikum. Loodetavasti on mõni inimene veel, kes tunneb (pisut) süümekaid sissevitsutatud seapeki, süldi, vorstikeste ja kooreste kookide pärast ja arvab, et peale seda kõike on kere välja teeninud tavapärasest rohkem köögivilju ja värskemat toidupoolist. Aga ei mingit ekstreemsust ega kapsalurri, vaid ikka maitsvat toitu, eks ole.

Niisiis, kui veiniklaas määramata lühemaks perioodiks porgandi vastu välja vahetatud, on aeg valmistada üks maitsev kõrvitsasupp. Kasutasin siin muskaatkõrvitsat, mida kaupluselettidel viimasel ajal liigub, see on pisut tugevama viljalihaga ja magusam kui tavapärane kõrvits. Kollasem ka. Harilik kõrvits sobib aga samuti kenasti, sel juhul võib lisada (aga ei pea) näputsaga pruuni suhkrut ja keetmisaeg võib olla mõni minut lühem. Kogused on väikesed, kuna ükski teine persoon meie majas kahjuks püreesuppidesse ei usu. Või siis õnneks, sest muidu jääksid jagajale näpud.

Kogus 2-le eelroaks või ühele näljasele sissevihtumiseks.

Vaja läheb:

250g muskaatkõrvitsat või harilikku kõrvitsat, kooritud, puhastatud, tükeldatud paarisentimeetristeks juppideks.
1 šalottsibul (sobib ka tavaline väiksem sibul), hakitud
1 küüslauguküüs, hakitud
paarisentimeetrine jupp ingverit, kooritud ja peeneks hakitud
pool kuivatatud tšillipiprakauna, kääridega tükeldatud (tšillihelbed ja värske tšilli sobivad ka kenasti, neid siis vastavalt näpuotsatäis või veerand kuni pool kauna, olenevalt sellest kui krehvtist suppi soovid)
250ml kana- või köögiviljapuljongit (ise valmistatud puljong või mahepoe kuubikust)
paar spl mahedamaitselist õli (rapsiõli näiteks)
(näpuotsaga pruuni suhkrut, soola)
rohelist sibulat

Kuumuta pannil (sellisel sügavamal) õli, lisa hakitud sibul, küüslauk, ingver ja tšilli.
Lase puljong keema.
Kuumuta sibulasegu keskmisel kuumusel paar-kolm minutit, siis lisa kõrvits.
Sega ja kuumuta veel mõned minutid, siis lisa kuum puljong. Keeda väiksemal kuumusel u 20 minutit, kuni kõrvits on kenasti pehme ja noaga torgatav.
Püreesta saumikseriga või blenderis.
Kuumuta korraks veel ja vajadusel maitsesta.
Vala kaussi, viska peale natuke  rohelist sibulat ja naudi.