Krevetid lehtpeedi ja küüslauguga
Pillel tuli välja ka uus raamat “Aiast kööki“, kus on palju huvitavaid retsepte erinevate aedviljadega, samuti põnevat infot nende kohta. Ka all olevas tekstis, mis ilmus Laupäevaleht LP-s, on mõned faktid (nt lehtpeedi toitaine sisalduse kohta) pärit sellest kokaraamatust. Lehtpeedi puhul on tõesti tegemist äärmiselt kasuliku köögiviljaga, mis oma tervislike omaduste poolest võiks olla vabalt kasutusel ka ravimina!
Hariliku peedi (lad k Beta vulgaris) teisend lehtpeet pn pärit Vahemere rannikult. See on kõigi kultuurpeetide (söögi-, sööda- ja suhkrupeedi) ühine esivanem, mida algselt hakati kultiveerima ravimtaimena. Arvatakse, et lehtpeet rändas Sitsiiliast üle Süüria Babülooniasse, kus teda kasvatati üle 4000 aasta tagasi. Vana-Kreekas tunti lehtpeeti 5. sajandil e Kr ravimtaimena, hiljem köögiviljana.
u 400 g suurune punt lehtpeeti ehk mangoldi
200-400 g tooreid kooritud krevette/hiidkreveti sabasid
poole sidruni mahl
2 suurt küüslauguküünt
võid
soola, musta pipart