Krõbe tatramüsli ehk tatragranola

Olen viimasel ajal toortatrast ikka täiesti vaimustunud. Mulle meeldib väga ta õrnalt pähkline maitse, tervislikkus ja see, et tegu on täiesti puhta ja naturaalse kodumaise toiduga. Selles, et meie keha väge täis toortatra üle väga rõõmustab, pole vist kedagi enam vaja veenda. Tegu on elus toiduga (teri saab idandada, mis kohe kindlasti ei õnnestu pruuni tavatatra puhul), milles kõik tatra kasulikud omadused on säilinud.
Müslisse sobib toortatar suurepäraselt. Ma ei näinud põhjust teri enne leotada. Niimoodi töötlemata kujul muutuvad nad ahjus röstides eriti mõnusalt hamba all krõmpsuvaks. Muud koostisained said müslisse kuivainekapi kraamimise tulemusena, poetasin sinna seekord lihtsalt kõik tühjendamist vajavad pakipõhjad. Pähkleid, seemneid ja kuivatatud puuvilju võid vabalt asendada nedega, mis sul omal kodus olemas või mis meelepärased. Üks, mis mulle müslides alati väga meeldib, on kookos ja ei jätaks seda ma ka siit tatramüslist välja. Kookoshelbed annavad mõnusat troopikahõngu ja magusust, kookosõli koos mee (või vahtra- või agaavisiirupiga) aitavad kaasa krõbedusele. Kui silm koostisosadest üle lasta, on minu meelest küll tegu tõelise tervisetoiduga, mis hommikul annab koos piima või jogurti ja värskete puuviljade-marjadega korraliku energiaboosti. Mina ei suuda oma näppe ka muul ajal müslipurgist eemal hoida, napsan seda otse purgist päeva jooksul ka siis, kui tahaks midagi magusat või lihtsalt midagi head.
Krõbe tatramüsli ehk tatragranola
plaaditäis, u 500 g
150 g toortatart (terved terakesed)
50 g mandleid või pähkleid
50 g seedermänni seemneid või muid seemneid (päevalille-, kõrvitsa- vms)
50 g kookoshelbeid
25 g seesamiseemneid
25 g mandlilaaste
2 sl vedelat mett (võib asendada vahtra- või agaavisiirupiga)
2 sl kookosõli
50 g kuivatatud ploome
50 g kuivatatud viigimarju
50 g rosinaid või kuivatatud jõhvikaid
Haki mandlid või pähklid väiksemaks. Tõsta kaussi toortatar, hakitud mandlid või pähklid, seedermänniseemned, kookoshelbed, seesamiseemned, mandlilaastud, mesi ja kookosõli. Sega hoolsalt läbi, nii et kõik ained oleksid mee ja kookosõliga koos.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Laota sellele võimalikult õhukeselt ja ühtlaselt müslisegu. Rösti 160 kraadises ahjus umbes 15 minutit. Sega vahepeal.
Tõsta plaat ahjust, lase müslil jahtuda. Haki kuivatatud ploomid ja viigimarjad väiksemaks. Et nad kleebivad lõigates noa külge, teen seda hoopis köögikääridega. Sega hakitud puuviljad ja rosinad või jõhvikad müsli hulka. Valmis! Hoia müslit purgis või karbis.
Vaata ka seda: Toortatra “risoto”